Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Warmbeek 700 meter langer

Warmbeek 700 meter langer

20-03-2023
De Warmbeek ter hoogte van de Achelse Kluis in Hamont-Achel meandert opnieuw. In 2022 rondde VMM de werken af. Over een lengte van 1,7 km liggen er nieuwe meanders die de waterloop 700 meter langer maken. Dit project herstelt de natuurlijke waterberging in de vallei, waardoor het water langer in het gebied wordt vastgehouden en het risico op wateroverlast stroomafwaarts daalt. Het creëert ook typische beekhabitats voor een soortenrijk en zeldzaam visbestand.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Elke druppel telt, dat is het uitgangspunt van de Vlaamse Blue Deal. Het stemt me dan ook gelukkig dat deze gedachte haar weg vindt in andere omgevingsprojecten. Zo maken we Vlaanderen weerbaarder tegen toenemende gevolgen van klimaatverandering.”  

Overstroombare vallei hersteld

In het verleden werd de Warmbeek ter hoogte van de Achelse Kluis rechtgetrokken, ingedijkt en opgestuwd. Hierdoor verdwenen meanders en overstromingen in het valleigebied. Door haar oorspronkelijke structuur vanaf de ‘Gekke brug’ tot de grens met Nederland te herstellen, kan de vallei meer dan 10.000 m³ extra water bergen: het equivalent van 4 olympische zwembaden.

Door meer dan 2 km grachten in het projectgebied ondieper te maken of te dempen, blijft water dat tijdens natte periodes valt langer in de vallei. Zo is het ook in droge periodes beschikbaar en kan het gebied weer als spons functioneren, wat de biodiversiteit versterkt.

Hermeandering van de Warmbeek thv Achelse Kluis

Nieuwe kansen voor planten en vissen

Ook voor de aanwezige fauna en flora is de hermeandering belangrijk. De afwisseling van zacht hellende binnenbochten en steilere buitenbochten herstelt het stromend karakter. Dit heeft een positief effect op zowel de structuurkwaliteit als de biologische kwaliteit van het water. Hierdoor ontstaan er kansen voor zeldzame planten en vissen, zoals de Europees beschermde beekprik. De Warmbeek bevestigt zo haar reputatie als een van de gezondste waterlopen in Vlaanderen.

Grensoverschrijdende samenwerking

Water kent geen grenzen. Aan Nederlandse zijde, net over de grens, voert waterloopbeheerder Waterschap De Dommel momenteel gelijkaardige werken uit aan de Warmbeek, die daar de Tongelreep heet. Een nauwe grensoverschrijdende samenwerking zorgt ervoor dat het hele valleigebied voortaan beter bestand is tegen klimaatverandering.

De VMM voerde het project uit in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos en de Achelse Kluis op wiens gronden de werken plaatsvonden. De VMM kon ook rekenen op financiële steun van het Visserijfonds, op voordracht van de provinciale visserijcommissie Limburg.

Op audio-ontdekking langs de Warmbeek

De vallei van de Warmbeek in Hamont-Achel is een ideaal gebied om te wandelen en te fietsen. Vanaf 18 maart kan je zes audiofragmenten beluisteren die langs de Warmbeek liggen. De fragmenten zijn geplaatst op bestaande wandellussen van de stad Hamont-Achel, met De Achelse Kluis, Domein de Bever en ’t Mulke als startlocaties. Je kan volgens eigen interesse een wandellus kiezen of lussen combineren. De meeste fragmenten zijn ook met de fiets te ontdekken. Bekijk hier de tour.

Deze audiotour is een activiteit binnen de Vlaamse Waterdagen, een campagne van de VMM die burgers aanzet tot meer waterbewustzijn. Van 18 tot 26 maart organiseren lokale verenigingen, steden en gemeenten overal in Vlaanderen tal van wateractiviteiten. Check het activiteitenaanbod op www.waterdagen.be/activiteiten.

Nieuwe meanders op de Warmbeek

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.