Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Kritieke overstromingen in Demer-, Dijle-, en Maasbekken

Kritieke overstromingen in Demer-, Dijle-, en Maasbekken

16-07-2021
Na de immense hoeveelheid neerslag van de voorbije dagen is het intussen op de meeste plaatsen droog. Boven de centrale en oostelijke bekkens zoals het Demer-, Dijle-, Maas-, Netebekken is er de voorbije dagen plaatselijk tot meer dan 100 mm regen gevallen. In de provincies Limburg en Vlaams-Brabant zijn de waterpeilen hierdoor sterk gestegen en doen zich momenteel nog steeds kritieke overstromingen voor.

Netebekken

Op de Aa in Turnhout is het peil gezakt tot onder de alarmdrempel. In de vallei van de Aa tussen Turnhout en Grobbendonk doen zich niet kritieke overstromingen voor.

Op de Kleine Nete in Kasterlee en Herentals stijgen de peilen nog steeds. De Kleine Nete treedt buiten zijn oevers waardoor landbouwgebied De Zegge onder water dreigt te komen. 

Op de Molse Nete, de Grote Nete en de Grote Laak doen zich omvangrijke niet-kritieke overstromingen voor.

Benedenscheldebekken

Op de bovenlopen van de Grote Molenbeek werden de wachtbekkens aangesproken om wateroverlast in Merchtem en Londerzeel te vermijden.  Ter hoogte van Merchtem werd de alarmdrempel net bereikt, maar is het waterpeil aan het dalen. In Londerzeel worden niet-kritieke overstromingen verwacht.

Dijle- en Zennebekken

In Vlaams-Brabant heeft de Dijle in Sint-Joris-Weert het alarmpeil bereikt, kritieke overstromingen kunnen daar niet uitgesloten worden. Het wachtbekken van Egenhoven is verder aan het vullen om verdere overlast in Leuven te vermijden. Vanaf vanmiddag wordt daarbij meer debiet door de Leuvense binnenstad gestuurd om voldoende buffercapaciteit te behouden. Ook tussen de molen in Rotselaar en de monding van de Demer, is de Dijle buiten zijn oevers getreden.

Langs de Zenne is het station van Buizingen onder water gelopen en worden enkele woningen in de Albert Denysstraat bedreigd. Sinds vanochtend is het waterpeil op de Zenne aan het dalen.

Maasbekken

Overal in het Maasbekken staan de waterpeilen hoog.

Het wachtbekken op de Dommel in Pelt is momenteel vol, er wordt meer debiet doorgelaten richting Pelt. In samenwerking met de lokale hulpverleners wordt getracht de schade aan gebouwen te beperken.

Ook het wachtbekken op de Jeker in Lauw is volledig vol. Het ziet er echter naar uit dat kritieke wateroverlast vanuit de Jeker in Lauw en Tongeren zal kunnen vermeden worden.

Op de Voer (Voeren)is het peil op de meeste plaatsen weer aanzienlijk gedaald. Ook het peil op de Berwijn (Voeren) is intussen tot onder het alarmpeil gedaald.

Demerbekken

Overal in het Demerbekken staan de waterpeilen hoog tot zeer hoog. Alle wachtbekkens worden aangesproken. Op verschillende plaatsen kunnen kritieke overstromingen optreden, o.a. langs de Grote Gete, de Kleine Gete, de Demer, de Herk en de Velpe.

Langs de Grote Gete zijn alarmpeilen overschreden met ondergelopen huizen in Hoegaarden tot gevolg. Ook in Tienen zijn kritieke overstromingen mogelijk (sportterrein en industrieterrein net afwaarts het centrum). In Oorbeek zijn de waterpeilen sinds vanochtend aan het dalen. Voor wat betreft de Kleine Gete is het waterpeil thv Orsmaal ruim boven het alarmpeil gegaan met kritieke wateroverlast in Linter tot gevolg, maar ook daar is de daling van het waterpeil sinds vanochtend ingezet. In Zoutleeuw wordt kritieke wateroverlast vanuit de Kleine Gete vermeden door het inzetten van de Vloedgracht als bypass.

Het peil op de Melsterbeek blijft intussen verder stijgen tot historisch hoge peilen. Enkele gebouwen in het valleigebied kunnen hierdoor bedreigd worden.

Op de Herk is het waterpeil in Alken aan het dalen doordat de stroomopwaartse wachtbekkens maximaal worden ingeschakeld. Het wachtbekken in Stevoort is volledig gevuld en hier zal nog heel wat water vanuit de Herk, Kleine Herk, Mombeek en Oude Mombeek moeten worden afgevoerd. Doordat er meer debiet wordt doorgevoerd kunnen er zich kritieke overstromingen in de Hasseltsedreef in Stevoort voordoen.

De Velpe reageert traag. De wachtbekkens in Hoeleden en Halen zijn vol, waardoor er kritieke overstromingen plaatsvinden in Halen. Afwaarts het industrieterrein aan de N2 is een bres in de dijk gemaakt om extra berging te creëren en Halen te ontlasten. Ook wordt het Webbekomsbroek sneller gevuld in een poging enerzijds om de Velpe vlotter doorheen Halen te laten afvoeren en anderzijds om kritieke wateroverlast langs de bevaarbare Demer in Zichem te voorkomen.

De Begijnebeek trad vannacht beperkt buiten de oevers in Diest maar waterschade aan huizen kon voorkomen worden door interventies van de brandweer. Het wachtbekken in Assent wordt gecontroleerd geloosd om Diest te vrijwaren van wateroverlast vanuit de Begijnebeek.

De Demer opwaarts Hasselt is eveneens boven de alarmdrempel uitgestegen, maar het waterpeil is er sinds vanochtend aan het dalen. Net opwaarts het Schulensmeer wordt een bres in de dijk van de Demer gedicht om kritieke wateroverlast in de Pannestraat te voorkomen.

Het waterpeil op de Winge in Holsbeek, Rotselaar en Wezemaal zal vermoedelijk nog tot morgen blijven stijgen waardoor woningen onder water zullen komen in de omgeving van de E314 en de Steenweg op Holsbeek.

We volgen de situatie verder op de voet

Er wordt de komende week geen noemenswaardige neerslag voorspeld. Door de langdurige neerslag kunnen de benedenlopen echter nog lang hun hogere waterstanden aanhouden.

Doordat er nog veel water van stroomopwaarts komt (vanuit Wallonië) en onze wachtbekkens op de meeste plaatsen gevuld zijn, blijven de peilen hoog en wordt er nog wateroverlast veroorzaakt, ondanks dat het niet meer regent.

Meer info via waterinfo.be

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.