Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Grondwaterstanden begin juni beter dan vorig jaar, maar wel verhoogde waakzaamheid

Grondwaterstanden begin juni beter dan vorig jaar, maar wel verhoogde waakzaamheid

07-06-2023
De tweede helft van mei was kurkdroog, maar door de natte lente zijn de grondwaterstanden begin juni in meer dan de helft van de meetplaatsen normaal voor de tijd van het jaar. Toch laat het uitblijven van regen de voorbije weken zich al voelen in de afvoeren en peilen van onze waterlopen en wordt tot 13 juni geen neerslag voorspeld. Demir: “Paniek is nergens voor nodig, de toestand is nog niet zorgwekkend. Spaarzaam zijn met water én verder investeren in onze Blue Deal blijft het ganse jaar nodig”.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Na de droogte van 2022 hebben we ons verder voorbereid op een mogelijk droge zomer in 2023 en liggen de draaiboeken klaar. Door de dalende afvoeren en peilen stellen waterbeheerders waar mogelijk hogere peilen in en zetten ze visdoorgangen dicht om water te sparen. De toestand is nog niet zorgwekkend, maar het is belangrijk om – zoals steeds – spaarzaam met ons water te blijven omspringen, als burger, maar ook als bedrijf, organisatie of overheid.”

Op 6 juni vertoonde 59% van de meetplaatsen een normale freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. 24% vertoonde een hoge (21%) tot zeer hoge (3%) en 17% een lage (11%) tot zeer lage (6%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Een maand geleden waren de grondwaterstanden nog aan de hoge kant. Toch is de situatie een heel stuk beter dan begin juni vorig jaar toen de Vlaamse Milieumaatschappij op 61% van de meetplaatsen lage tot zeer lage peilen noteerde.

Toestand grondwater op 7 juni 2023

Huidige grondwaterstandsveranderingen en relatieve situering van de huidige freatische grondwaterstand

Afvoer waterlopen gedaald

Ook op de afvoeren van onze waterlopen heeft de droge maand mei impact. Ten opzichte van de natte aprilmaand daalden bijna overal in Vlaanderen de 14-daags gemiddelde afvoeren. Begin juni meten we op 7% van de meetplaatsen hoge (6%) tot zeer hoge (1%) 14-daags gemiddelde afvoeren voor de tijd van het jaar. Vorige maand was dat nog 41%. De lage tot zeer lage waarden stijgen dan weer van 16% begin mei naar 48% begin juni.   

Tot 13 juni wordt er nagenoeg geen neerslag voorspeld, wat betekent dat er gedurende een maand zo goed als geen regen zal zijn gevallen. Dat zal uiteraard gevolgen hebben voor bodemvocht, grondwaterstanden en rivierafvoeren.

Download het toestandsrapport van 7 juni 2023 »

Regenwater langer vasthouden

Er viel deze lente meer regen dan in vorige jaren maar in een kortere periode. Dat betekent dat de regenbuien intenser waren en periodes zonder regen langer duurden.

Demir: “Met de Blue Deal proberen we ons aan te passen aan dat veranderende klimaat door regenwater tijdens die hevige regenbuien beter op te vangen en in de grond te laten infiltreren. We geven waterlopen meer volume zodat ze meer water opvangen en houden regenwater langer vast in gebieden die daar van nature geschikt voor zijn. Met ons Blue Deal decreet zal bovendien elke volgende Vlaamse regering verplicht zijn die investeringen verder te zetten”.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.