Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Grondwater gestegen in driekwart van de meetplaatsen

Grondwater gestegen in driekwart van de meetplaatsen

09-02-2023
Uit nieuwe metingen en berekeningen blijkt dat het freatische grondwater in Vlaanderen de voorbije maand op veel plaatsen gestegen is. Daardoor is er in 42% van de meetplaatsen een normale grondwaterstand en in 21% van de meetplaatsen zelfs een hoge tot zeer hoge grondwaterstand voor de tijd van het jaar.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: "De bovenste grondwaterlagen reageren sterk op de hoeveelheid regen die er al dan niet valt. De regen hebben we niet in de hand, maar met het beleid zorgen we er wel voor dat we dat water zoveel mogelijk vasthouden. Met de Blue Deal pakken we droogte en watertekorten daarom structureel aan. Het vergt heel wat werk, maar stap voor stap zijn we die tanker aan het keren. Hoewel het nog volop winter is, bereiden we ons nu al voor om ons te beschermen tegen eventuele droge zomermaanden."

Freatische grondwaterlagen zijn niet afgesloten door een (quasi) ondoordringbare laag. De grondwaterstanden reageren er dus vrij snel op de weersomstandigheden. In januari viel meer neerslag dan normaal, vooral in het westen van Vlaanderen en in de provincie Antwerpen. De neerslag viel voornamelijk in de eerste helft van de maand. Door de regen is de toestand verbeterd van het freatische grondwater (de bovenste lagen van het grondwater). Begin februari had 37% van de meetplaatsen een lage tot zeer lage grondwaterstand, 42% een normale grondwaterstand en 21% een hoge tot zeer hoge grondwaterstand voor de tijd van het jaar.

Ter vergelijking: vorige maand kenden 58% van de meetplaatsen een lage tot zeer lage grondwaterstand, 29% van de meetplaatsen een normale grondwaterstand en 13% een hoge of zeer hoge grondwaterstand voor de tijd van het jaar.

Een jaar terug was de situatie iets gunstiger met 31% meetplaatsen met een lage tot zeer lage grondwaterstand.

Blue Deal, een ambitieus programma

De Blue Deal omvat tal van acties om de strijd tegen waterschaarste en droogte op het terrein aan te gaan. De Blue Deal werkt aan structurele oplossingen op verschillende fronten. Ook het aanvullen van de grondwatertafels willen we hiermee bereiken. Door water meer ruimte te geven, door te ontharden of waterlopen opnieuw open te leggen, regenwater op te vangen en circulair watergebruik te stimuleren zetten we stappen in de goede richting.

Demir: “Vandaag werken we hard aan het waterbeheer van morgen. Tastbare en concrete resultaten zullen pas in de nabije toekomst zichtbaar zijn. Beschouw de Blue Deal als het lopen van een marathon: er gaat veel tijd naar voorbereiding, het pad is uitdagend, maar de voldoening aan de eindmeet is groot.”

Meer informatie

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.