Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Educatief spel TransfAIR verhoogt bewustzijn luchtkwaliteit

Educatief spel TransfAIR verhoogt bewustzijn luchtkwaliteit

21-02-2022
Hoe beter leren dan al spelend? Met dat in het achterhoofd lanceren de partners in het Europese project TransfAIR een gelijknamig mobiel spel. Hiermee willen ze meer bewustzijn bijbrengen rond luchtkwaliteit.

 

Doel van het spel?

Verbeter de slechte luchtkwaliteit in de steden door vervuilende bronnen te leren kennen en hun impact te beperken door individuele en collectieve acties van de spelers.

Hoe?

Als speler ben je lid van de start-up TransfAIR die luchtpakketten aflevert. Je missies zorgen voor inkomsten en leren je de verschillende bronnen van luchtvervuiling kennen.

Je doorkruist de stad om je luchtpakketten rond te brengen. Let op dat je zelf voldoende zuurstof hebt, anders wordt je missie afgebroken. De luchtkwaliteit rondom je avatar is slechter wanneer je in de buurt komt van verontreinigende bronnen. Misschien is een andere route sneller of zuiverder? Ook het weer heeft een invloed op de concentraties van verontreinigende stoffen.
Als de levering succesvol is, verdien je punten die kunnen geïnvesteerd worden in een beschermende uitrusting of in technologieën die de vervuiling aan de bron verminderen.

Waarom?

Het spel is gebaseerd op wetenschappelijke luchtkwaliteitsdata en brengt dit op een laagdrempelige methode over. Op deze manier kan iedereen leren van de situaties die de realiteit evenaren met individuele en groepsopdrachten om de luchtkwaliteit te verbeteren. De korte missies maken spelers bekend met de verschillende vervuilingsbronnen en bieden  alternatieven om dag na dag hun inpakt te verkleinen.

TransfAIR werd gefinancierd vanuit het Europese Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen project. De grootste vier spelers hierin zijn het ISSeP (Wetenschappelijk Instituut voor openbare diensten), AwAC (Waalse lucht en klimaat agentschap), Atmo Hauts-De-France en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Ontdek nu het transfAIR-spel in de Appstore en Google Play store.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.