Vlaanderen.be www.vmm.be

Wateroverlast

24/05/2024 - Vrijdag en zaterdag kan lokaal hevige neerslag vallen. Daardoor zijn kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterlopen niet uit te sluiten. Ook zondag en begin volgende week blijft er kans op lokale felle buien. Volg de waterstanden en voorspellingen op waterinfo.be.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Code oranje in West- en Oost-Vlaanderen en deel Vlaams-Brabant

Code oranje in West- en Oost-Vlaanderen en deel Vlaams-Brabant

23-07-2018
De gouverneurs van West- en Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant hebben gebruiksbeperkingen ingesteld. Je mag er geen leidingwater meer gebruiken voor niet-essentiële toepassingen.

De gebruiksbeperkingen gelden in de volledige provincies West- en Oost-Vlaanderen en 15 gemeenten in Vlaams-Brabant. 

De aanhoudende droogte in combinatie met warme dagen zorgt al geruime tijd voor een hoog leidingwaterverbruik. Ook de oppervlaktewatervoorraden om drinkwater uit te produceren komen steeds meer onder druk. Om het risico op ernstige bevoorradingsproblemen of tekorten te beperken, zijn bijkomende maatregelen noodzakelijk en is nu de pre-alarmfase (code oranje) ingesteld in  West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en een deel van Vlaams-Brabant.

Overzicht maatregelen per provincie

In West- en Oost-Vlaanderen is  op donderdag 19 juli een verbod ingesteld op het gebruik van leidingwater voor niet-essentiële toepassingen. De gouverneurs van West- en Oost-Vlaanderen hebben verbodsbeperkingen op het gebruik van leidingwater uitgevaardigd. Er geldt ook een captatieverbod voor de onbevaarbare waterlopen.

In Vlaams-Brabant is er in 15 gemeenten een verbod ingesteld op het gebruik van leidingwater voor niet-essentiële toepassingen. De gouverneur van Vlaams-Brabant heeft daar verbodsbeperkingen op het gebruik van leidingwater uitgevaardigd. Het verbod in Vlaams-Brabant geldt vanaf maandag 23 juli in de gemeenten  Affligem, Asse, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat.

De gebruiksbeperkingen blijven van kracht totdat ze herroepen worden door de provinciegouverneurs.

Wat betekent  CODE oranje (pre-alarmfase)?

Aan alle gebruikers van leidingwater wordt gevraagd om daadwerkelijk spaarzaam om te gaan met leidingwater.  

Het gebruik van leidingwater is verboden voor de volgende niet-essentiële toepassingen:

  • voor het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers, tenzij in het kader van de normale activiteiten van daartoe gespecialiseerde ondernemingen en in de gevallen waar het afspuiten in de regelgeving of vergunning is opgelegd;
  • voor het vullen of bijvullen van particuliere zwem- en plonsbaden (> 100 l),  van vijvers en het bevoorraden van fonteinen;
  • voor het reinigen van straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en riolen;
  • voor het besproeien van velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen, tenzij in het kader van de normale activiteiten van land- en tuinbouwondernemingen;
  • voor het besproeien van daken, gevels, tenten, luifels en sportterreinen;
  • in de onderneming: voor doeleinden die niet absoluut noodzakelijk zijn voor het personeel, het productieproces of de bedrijfsactiviteiten.

Overtredingen van het verbod worden beboet.

Lees meer over de verbodsbeperkingen in West-VlaanderenOost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

Waar van toepassing?

De pre-alarmfase is van kracht in de oranje zones met een verbod op het gebruik van leidingwater voor niet-essentiële toepassingen.

Indicator 23 juli 2018 

Volg de beschikbaarheid van leidingwater in Vlaanderen op de voet.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.