Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Lokale Luchtkwaliteit / Hout het gezond / Hout het gezond voor lokale besturen / Hout het gezond: informeren & sensibiliseren

Hout het gezond: informeren & sensibiliseren

Communicatie rond hout stoken roept soms hevige reacties op. Maar net daarom blijft het belangrijk om te informeren en sensibiliseren. Houtstokers zijn zich vaak onvoldoende bewust van het probleem of onderschatten hoe ze met hun keuzes de luchtkwaliteit lokaal kunnen verbeteren.

Hout het gezond: kant-en-klaar en aanpasbaar communicatiemateriaal

Met deze communicatiematerialen kan je objectief en effectief communiceren naar burgers over:

  • de impact van houtstook op luchtkwaliteit en de gezondheid
  • tips voor minder vervuilend stookgedrag en minder rookhinder
  • de oplossingen voor een beter gebruik, onderhoud en installatie van houtkachels

Onderstaande materialen zijn vrij te gebruiken door lokale besturen of organisaties die willen informeren en sensibiliseren rond houtstook. De folder en de advertentie kan je in zowel een kant-en-klare versie downloaden, als in een aanpasbare versie. In de aanpasbare versie is er ruimte voorzien om je logo en een verwijzing naar je website toe te voegen.


Afbeelding stapel foldersFolder Verwarmen met hout? Hier hou je best rekening mee
Advertentie Hout het gezond - A4
Illustraties Hout het gezond

De illustraties zijn vrij te gebruiken, maar vermeld wel steeds de bron: vmm.be/houthetgezond

Voor wie en met welke toon?

Het Hout het gezond-communicatiemateriaal heeft als doelgroep (potentiële) houtstokers.

80% van de Vlamingen die met hout verwarmen, hebben ook nog een andere verwarmingsbron. Vaak gebruiken zij houtverwarming om bij te verwarmen en voor de gezelligheid. Feitelijke communicatie kan hen op weg helpen richting minder of bewuster stoken en aanzetten tot een keuze voor duurzame verwarming.

We focussen:

  • op gezonde luchtkwaliteit en minder hinder
  • op gezelligheid en hoffelijkheid
  • op directe en duidelijke informatie

Het materiaal is opgemaakt voor verspreiding via:

  • gemeentelijke website (bv. nieuws, themapagina)
  • lokaal infoblad
  • loketten en infozuilen

Voor de aanpak van hinder van houtstook, kan je het stappenplan voor lokale toezichthouders en politie volgen dat het Vlaams departement Omgeving aanbiedt. Daarin wordt onder meer ingezet op bemiddeling tussen de betrokken partijen. Alhoewel het Hout het gezond-materiaal niet specifiek voor die bemiddeling ontwikkeld is, kan je de tips en informatie uit de folder en de website wel gebruiken in het kader van bemiddeling.

Tips voor je communicatiekalender

Wanneer informeer en sensibiliseer je over hout stoken? Dat kan eigenlijk het hele jaar door en hoeft niet beperkt te blijven tot het stookseizoen. 

Enkele tips voor je communicatiekalender waar je met je lokale Hout het gezond-communicatie op kan inspelen:

Bouwadvies

Geef je (ver)bouwadvies aan je burgers? Dan is verwarming een belangrijk thema dat sowieso aan bod zal komen. Een ideale gelegenheid om jouw burgers naar een duurzame verwarming te begeleiden.

Selectieve inzameling (hout)afval

Behandeld of geverfd hout wordt in Vlaanderen ingezameld via het recyclagepark of een aparte ophaalronde. Zo krijgt het een tweede leven als materiaalbron. Door die dienstverlening in de kijker te zetten, promoot je een positief alternatief en kan je ook wijzen op de gevaren van het verbranden van behandeld hout.

Brandpreventie

In Vlaanderen zijn er heel wat schouwbranden jaarlijks. Bij communicatie over brandpreventie is het dan ook belangrijk om steeds te wijzen op een goed onderhoud van schouw en kachel.

Waarschuwingen over luchtkwaliteit

De Vlaamse Milieumaatschappij vaardigt jaarlijks meermaals een stookadvies uit wanneer de luchtkwaliteit ondermaats is. Dan raden we af om met hout te verwarmen voor de gezelligheid, aangezien daardoor de luchtkwaliteit nog verder achteruit gaat.

De VMM communiceert over het stookadvies via de pers en via sociale media. Door de VMM online te volgen, kan je die waarschuwingen ook vlot doorgeven aan je burgers en daarbij verwijzen naar eigen informatie of dienstverlening.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.