Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Kaarten & cijfers / Alle polluenten - actuele waarden / Methodiek CO-meting

Methodiek CO-meting

Meetstrategie en methodiek om koolstofmonoxide (CO) te meten.

Meetopstelling koolstofmonoxide zone 1Koolstofmonoxide wordt gemeten met automatische monitoren die werken volgens het principe van gasfiltercorrelatie-IR-absorptie (GFIR).
Buitenlucht wordt continu door een absorptiekamer gezogen. Doorheen deze kamer wordt IR-straling gestuurd en het aanwezige CO absorbeert een gedeelte van deze straling. Tussen de IR-bron en de absorptiekamer bevindt zich een ronddraaiend correlatiewiel dat een zone bevat gevuld met zuivere stikstof (N2) en een zone gevuld met CO. Deze eerste zone laat alle uitgezonden IR-straling door naar de meetkamer.

Meetopstelling koolstofmonoxide zone 2De tweede zone laat enkel het gedeelte IR-straling door die niet verder zal geabsorbeerd worden door het CO in de meetkamer. Het verschil in de signalen is een maat voor de hoeveelheid CO in de omgevingslucht. Andere gassen storen de meting niet, omdat ze aanwezig zijn in beide fasen.

De VMM, jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.

» Over VMM

Wil je deze gegevens hergebruiken? Dat kan mits bronvermelding: www.vmm.be.

Bekijk onze datalicentie.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.