Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Contact / Veelgestelde vragen / FAQ regenwater / Hoe groot moet mijn regenwaterput minimum zijn?

Hoe groot moet mijn regenwaterput minimum zijn?

Voor wie bouwt of herbouwt is het plaatsen van een regenwaterput meestal verplicht. In de gewestelijke hemelwaterverordening wordt (in art. 9) onderscheid gemaakt tussen eengezinswoningen en andere gebouwen groter dan 100 m².

Voor nieuwbouw of herbouw van een eengezinswoning groter dan 40 m² moet de regenwaterput minimum 5000 liter groot zijn.  Een grotere put is toegelaten.

Voor andere constructies is een regenwaterput verplicht bij een nieuwe oppervlakte van 100 m².

Het volume van de regenwaterput bedraagt dan minimaal 50 liter per vierkante meter horizontale dakoppervlakte, afgerond naar het hogere duizendtal, met een maximale inhoud van 10 000 liter, tenzij je kan aantonen dat groter nuttig hergebruik mogelijk is.

Gebouwen die volledig voorzien zijn van een groendak moeten niet van een regenwaterput voorzien worden. Delen van gebouwen die voorzien zijn van een groendak, hoeven niet aangesloten te worden op de regenwaterput. Maar het plaatsen van een regenwaterput is hier ook niet verboden. Er zijn dan soms speciale voorzieningen nodig (zoals een filter of voorbehandeling), omdat het water verkleurd kan zijn. Die verkleuring betekent echter niet dat het water van slechte kwaliteit is.

Het plaatsen van meerdere regenwaterputten die in verbinding staan met elkaar, is steeds toegestaan.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.