Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Oktober 2023 / Renovatie uitstroomconstructie maakt Handzamevaart in Kortemark overstromingsbestendiger

Renovatie uitstroomconstructie maakt Handzamevaart in Kortemark overstromingsbestendiger

19-10-2023
Ter hoogte van de Stationsstraat in Kortemark stroomt de Handzamevaart, lokaal beter bekend als de Krekebeek, voortaan door een gerenoveerde uitstroomconstructie. Afgekalfde wanden bedreigden de aanpalende gebouwen en bij hoogwater was de kans op overstromingen groter. De VMM legde daarom nieuwe waterkeringsmuren en dijken aan en schuinde de oevers stroomafwaarts af zodat water vlotter doorstroomt. Het project zit in haar eindfase.

Uitlaatconstructie op de Handzamevaart in Kortemark

Uitlaatconstructie op de Handzamevaart beschermt gebouwen en vermijd overstromingen

Bescherming tegen afkalving en overstromingen

Tussen de Nieuwstraat en de Stationsstraat stroomt de Handzamevaart in een ondergrondse koker. Net na de uitlaat van de koker, vlakbij het gemeentehuis, verhinderen grote betonnen kademuren nu dat de grond verder afkalft en de gebouwen wegschuiven. De hoog opgetrokken muren vermijden ook overstromingen, die door klimaatverandering frequenter voorkomen.

De ruimte naast de koker was beperkt en tijdens de werken moest water steeds blijven doorstromen. Dat maakte van dit project een serieuze uitdaging.

Uitlaatconstructie op de Handzamevaart in Kortemark

Schuine bedding voor betere doorstroming

Om het water vlotter te laten doorstromen, werd het profiel van de Handzamevaart verder stroomafwaarts open getrokken naar een bedding met schuine, groene oevers. De waterloop werd lichtjes verlegd naar de kant van het gemeenteparkje aan de linkeroever. Daar komt een zachte berm die overgaat in het groen van het parkje.

Aan de overzijde was plaats voor een steile en hoge groene oever. Een betonnen waterkeringsmuurtje bovenaan beschermt de bestaande woningen. Samen met de eerder aangelegde wachtbekkens en dijken stroomopwaarts van de Nieuwsstraat, is het overstromingsgevoelige Kortemark zo beter beschermd.

Schuine groene oevers van de Handzamevaart in Kortemark

Schuine groene oevers laten het water vlotter doorstromen

Schuine groene oevers van de Handzamevaart in Kortemark

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.