Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / November 2020 / PANO onderzoekt riolering in Vlaanderen

PANO onderzoekt riolering in Vlaanderen

12-11-2020
In de PANO-reportage ‘Riolering, nu’ stelden onderzoeksjournalisten van de VRT vorige week vast dat 400.000 woningen in Vlaanderen nog niet aangesloten zijn op de riolering. Dagelijks vloeien er zo nog miljoenen liters afvalwater ongezuiverd de natuur in. “Dat leidt soms tot onaanvaardbare en zelfs illegale situaties”, legt onze woordvoerster Katrien Smet uit in de reportage.

Bekijk hier de PANO-reportage.

PANO

Europa eist dat al onze waterlopen tegen 2027 van goede kwaliteit zijn. Vandaag is dat, ondanks de vele inspanningen en de grote stappen die er al gezet zijn (lees ’30 jaar waterkwaliteit’), nog voor geen enkele het geval. Naast inspanningen van de industrie en de landbouw is gezuiverd huishoudelijk afvalwater daarvoor cruciaal.

Is iedereen in jouw gemeente aangesloten?

Als toezichthouder brengt de VMM in kaart waar er riolering ligt en waar er nog riolering moet komen. In Vlaanderen is 86% van de woningen gelukkig wel aangesloten op de riolering. Als je de kaart bekijkt, zie je dat er vooral in landelijke gemeenten nog werk aan de winkel is. Lokale verschillen kunnen heel groot zijn.

Benieuwd hoe het in jouw gemeente is? Bekijk het hier

Kaart van Vlaanderen met overzicht per gemeente van de rioleringsgraad.

Wat zijn de plannen in jouw buurt?

Waar de komende jaren rioleringswerken moeten uitgevoerd worden in Vlaanderen, staat beschreven in de gebiedsdekkende uitvoeringsplannen of GUP’s.  Ze zijn een onderdeel van de stroomgebiedbeheerplannen die telkens voor een periode van 6 jaar geldig zijn. De huidige GUP’s gelden nog tot en met 2021. Neem hier een kijkje in het geoloket.

Vanaf 2022 gelden nieuwe GUP’s. De ontwerpplannen liggen momenteel voor in openbaar onderzoek. Bekijk ze hier.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van november 2020.

Bekijk alle artikels >>

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.