Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Maart 2022 / VMM meet luchtkwaliteit samen met Rumst

VMM meet luchtkwaliteit samen met Rumst

10-03-2022
De VMM zal 6 maanden lang de luchtkwaliteit meten in Rumst. De dorpskern van Rumst is omringd door industrie. De gemeente ontvangt hierover ook regelmatig klachten over geur, stof en irritatie van de luchtwegen. Genoeg aanleiding dus om metingen uit te voeren. Op 21 februari zijn we van start gegaan.

Eén van onze meetwagens trok naar hartje Rumst om er de luchtkwaliteit te meten. De wagen is uitgerust met apparatuur voor het meten van zwaveldioxide, vluchtige organische stoffen en fijn stof. Dit zijn niet toevallig de stoffen die naar alle waarschijnlijkheid de hinder veroorzaakten en de aanleiding waren voor de klachten.

Luchtmeting Rumst_2De dorpskern van Rumst is omringd door industrie, waaronder baksteenproducent Wienerberger. Die heeft de laatste jaren geïnvesteerd om de uitstoot van onder andere zwaveldioxide te laten dalen. Zij steunen de campagne en willen uiteraard ook weten of hun investeringen effect hebben op de luchtkwaliteit. Wienerberger is bovendien niet het enige bedrijf in de buurt dat hinder kan veroorzaken, waardoor het een complexe zaak wordt om eenduidige analyses te maken.

Maar eens we over de meetresultaten beschikken, kunnen we wel analyses maken over de ordegrootte van de concentraties en uit welke windrichting de vervuiling komt.

Luchtmeting Rumst_1

Tegen het einde van het jaar rapporteert de VMM haar bevindingen aan de gemeente. Afhankelijk van het resultaat kan de gemeente, met steun van de VMM, gericht actie ondernemen om de luchtkwaliteit in de dorpskern te verbeteren.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van maart 2022.

Bekijk alle artikels »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.