Green Deal Sportdomeinen schiet uit de startblokken
Pesticidereductie en goede waterhuishouding
De VMM zet met de Green Deal maximaal in op een minimum aan chemische middelen om buitensportterreinen te onderhouden. We willen onze schouders zetten onder verdere innovatie en verspreiding van kennis. Het beleid rond pesticiden is gericht op een duurzaam gebruik waarbij in sommige situaties nog via afwijkingen gebruik gemaakt kan worden van pesticiden. Verdere reductie van het totaal aantal gebruikt werkzame stof is een belangrijke indicator binnen de green deal. Een verminderde impact op biodiversiteit en omgeving moet het resultaat zijn.
Wie sport zegt, zegt ook water. Heel wat sportondergronden hebben nood aan water om hun kwaliteit te behouden. Ze maken daarbij ook deel uit van grotere ecosystemen. De Green Deal wil aansluiting maken met bestaande beleidsinitiatieven, en bijdragen aan een duurzaam waterbeheer op die sportdomeinen.
Wat je samen doet, doe je meestal beter
Naast de initiatiefnemers worden er ook andere actoren betrokken. Zo sluiten ook De Watergroep, Farys, groenaannemingsbedrijf Krinkels, het Agentschap voor Natuur en Bos, Stad Antwerpen, Vlario, Vlakwa, Ugent en Centrum Duurzaam Groen aan als co-creators/experten. Er zijn ook tal van organisaties die hun netwerken zullen inschakelen om te delen en te supporteren.
Marathon, geen sprint
De Green Deal convenanttekst werd in februari ondertekend door alle partijen en een inspiratiesessie op 11 maart trapt de activiteiten af voor de komende drie jaar. Het is natuurlijk niet te laat om nog in te stappen tijdens de komende drie jaar. Heb je een concreet idee en wil je dat omzetten in een engagement? Neem dan zeker contact met een van de initiatiefnemers of andere partijen. Misschien geef je met je project een belangrijk duwtje richting de eindstreep!