Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juli 2022 / Info over PFAS in je buurt?

Info over PFAS in je buurt?

18-07-2022
De VMM werkte samen met de Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV) om samen met OVAM en het Agentschap Zorg en Gezondheid PFAS-data te delen in de PFAS-verkenner. Op de kaart kan je zien of er in jouw buurt informatie over PFAS aanwezig is. Daarnaast kan je via het geoloket waterkwaliteit de waterkwaliteitsdatabank van de VMM raadplegen. Deze databank wordt voortdurend geactualiseerd, dus ook nadat PFAS-metingen werden uitgevoerd.

Aan de slag met de PFAS-verkenner

De Databank Ondergrond Vlaanderen is voor de PFAS-problematiek het platform waar we in Vlaanderen samenwerken om data uit te wisselen tussen de betrokken (overheids)instanties en geïntegreerd te delen met het grote publiek. De VMM is een van de partners van DOV.

Voor de professionele gebruikers (bodemdeskundigen, lokale overheden, studiebureau’s  … ) ontwierp Databank Ondergrond Vlaanderen de PFAS-verkenner. In deze PFAS-verkenner wordt data gedeeld van de VMM (meetresultaten in grondwater, waterbodem, biota, oppervlakte- en afvalwater), OVAM (inventaris van de brandweer(oefen)terreinen en incidenten, profielen en analyseresultaten) en het Agentschap Zorg en Gezondheid (kaart met no regret-zones: zones waar voorzorgsmaatregelen gelden in afwachting van meer gedetailleerde informatie die nog moet volgen uit onderzoek).

De maatregelen gelden op en rond alle brandweeroefenterreinen en sites van een zware industriële brand, waar PFAS-houdende blusschuimen werden gebruikt.

Op de PFAS-website staat een interactieve kaart met de risicosites voor PFAS-verontreiniging. Je vindt er de lopende onderzoeken en bijhorende no regret-maatregelen per site. De PFAS-verkenner bevat meer zoekfuncties en meer gedetailleerde informatie dan de interactieve kaart op de PFAS-website.

Zowel de kaart op de PFAS-website als de PFAS-verkenner van de Databank Ondergrond Vlaanderen waar die van afgeleid is, zijn een levend gegeven. Ze geven op elk moment de actuele situatie weer en worden permanent aangepast aan nieuwe meetresultaten en adviezen.

De PFAS-opdrachthouder stelde dit kaartmateriaal op 29/03 voor aan de pers n.a.v. de voorstelling van de conclusies van het tweede tussentijds rapport.

Wil je weten wat er in jouw buurt rond PFAS gekend is?
Neem dan een kijkje op de interactieve kaart of op de PFAS-verkenner.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.