Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2021 / Lenteschoonmaak op de Dijle in Leuven

Lenteschoonmaak op de Dijle in Leuven

18-06-2021
De VMM haalt regelmatig alle vuil uit de Dijle in Leuven. Hierbij worden grote hoeveelheden fietsen, verkeersborden en nadarhekken uit het water gehaald. Daaruit blijkt dat sluikstort en zwerfvuil een groot probleem blijft. Dat zorgt niet alleen voor een slechtere waterkwaliteit, maar beperkt ook de waterbeleving op en langs het water.

Plastic vissen

Elk jaar opnieuw worden er grote aantallen fietsen uit de Dijle gehaald. Vele fietsen liggen op slot, zelfs met goede sloten, maar worden over brugleuningen in het water gegooid. Ook winkelkarren, parkeerborden en nadarhekken vinden we terug in de Dijle. Tijdens de opruimwerken zetten we het waterpeil van de Dijle lager door het water rond te leiden langs de Voer. Aangezien het vuil vol modder en planten hangt, is er zelfs bij lage waterstanden heel wat mankracht nodig om de voorwerpen uit het water te hijsen. Eenmaal de grote voorwerpen er uit zijn, vaart het team met een kano op de Dijle om alle plastic eruit te vissen.

Liever in september/oktober

Ondanks corona vonden we ook dit jaar weer veel fietsen in de Dijle. Dit heeft niet alleen een negatieve impact op de waterkwaliteit, maar er blijft ook veel vuil achter hangen. Dat kan zorgen  voor opstoppingen, vermindert de belevenis van het water en kajaks en kano’s kunnen moeilijker varen. Hierdoor kon de opruimactie niet meer uitgesteld worden tot in het najaar, wat een beter moment is voor vissen en watervogels. In de toekomst plannen we de ruimingen zoveel mogelijk in in september/oktober zodat ook watervogels en vissen zo weinig mogelijk gehinderd worden.

Al het materiaal werd verzameld. Politie en verhuurorganisaties van fietsen werden verwittigd om hun eigen materiaal te komen ophalen. Ook de organisatie van de maakleerplek (een plaats waar Leuvense bedrijven, scholen, kunstenaars en inwoners samen leren, maken en werken) werd gecontacteerd zodat ze bruikbaar materiaal een tweede leven konden geven.  

Samenwerken voor structurele veranderingen

Het zou beter zijn als deze acties niet zo frequent nodig waren. Daarom vinden we het heel belangrijk om voldoende preventieve en sensibiliserende maatregelen te nemen. Bewustmaking van het probleem is een belangrijk punt maar dit kunnen we niet alleen, samenwerking is hierbij essentieel. We legden al contacten met stad Leuven om zoveel mogelijk mensen mee te betrekken zodat we iets structureel kunnen veranderen.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van juni 2021.

Bekijk alle artikels >>

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.