Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2019 / Volg jouw afvalwater

Volg jouw afvalwater

19-06-2019
Snel inzicht krijgen in het complexe water- en afvalwatersysteem is cruciaal in noodsituaties, belangrijk voor een goed beleid en het informeren van de burger. Daarom heeft de VMM de Graph Tracing Engine ontwikkeld, een tracing algoritme dat data combineert over het hele watersysteem om snel vervuiling op te sporen en de impact van milieu-incidenten in te schatten.

In ons water- en afvalwatersysteem is er heel veel interactie tussen oppervlaktewater en riolering. Om de herkomst van vervuiling of de impact bij een incident te bepalen, kost het ontrafelen van dit systeem veel tijd en terreinkennis. En die is er niet in noodsituaties. Met de Graph Tracing Engine (GTE) kan je nu snel en accuraat de potentiele routes van het afvalwater bepalen.

De GTE maakt gebruik van de netwerken van de verschillende rioolbeheerders en waterbeheerders en combineert die om tot een tracing resultaat te komen. Heel interessant voor lokale besturen om een beter inzicht te krijgen op het lokale afwaterstelsel en hun burgers te informeren over de werking van het afvalwaterstelsel.

De GTE kan zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts de hele route van het afvalwater volgen doorheen het hele rioleringsstelsel, langs de zuivering en in de waterlopen.

  • De stroomafwaartse tracing laat toe om snel een inschatting te maken van de mogelijke impact van vervuiling.
  • De stroomopwaartse tracing zorgt voor een praktische tool die incident-managers kunnen gebruiken om de bron van een bepaalde vervuiling op te sporen.

Lees meer over tracing en de werking van de online rioolinventaris

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.