Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2018 / VMM brengt overstromingen in kaart met drones

VMM brengt overstromingen in kaart met drones

26-06-2018
In mei was er op veel plaatsen wateroverlast door hevig onweer. Door drones in te zetten, heeft de VMM op enkele plaatsen die wateroverlast in kaart kunnen brengen. Daaruit blijkt dat onze computermodellen de omvang van de wateroverlast zeer goed voorspellen.

Van 22 mei tot 30 mei hebben we onder andere boven Sint-Lievens-Houtem, Aalter, Ursel, Tongeren en Brecht gevlogen. De beelden helpen ons om een goed zicht te krijgen op de omvang van overstromingen bij intense neerslag.

Wat leren de eerste resultaten?

Overstromingskaarten voorspellen effectieve overstromingen

In 2017 hebben we computermodellen ontwikkeld die de omvang van overstromingen voorspellen. Die simulaties doorstaan de toets met de realiteit zeer goed.

 

 

 

Animatie: overstroming woonwijk in Brecht centrum vergeleken met de overstromingskaart

Dronebeelden 4    Dronebeeld 3

Figuur 1: overstroming Ursel-Knesselare (27 mei 2018)

Figuur 2: overstroming valleigebied Kleine Aa

Wat brengt de toekomst?

  • De VMM zal samen met alle waterloop- en rioolbeheerders, maar ook met de steden en gemeenten deze luchtbeelden gebruiken bij de opmaak van nieuwe overstromingsmodellen in de loop van 2018 en 2019.
  • We willen de lokale besturen en waterbeheerders maximaal ondersteunen met het beschikbare beeldmateriaal. De luchtbeelden bieden lokaal een volledig zicht op de overstroomde gebieden, zodat naar oplossingen kan gezocht worden.

We zullen verder onderzoeken op welke manier we met deze informatie de hulpverlening ten dienste kunnen staan in de toekomst.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.