Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juli 2021 / LIFE VAQUUMS succesvol afgerond

LIFE VAQUUMS succesvol afgerond

15-07-2021
Op vrijdag 4 juni vond het digitale slotevent van het LIFE VAQUUMS-project plaats. 80 geïnteresseerden kwamen bij elkaar om de resultaten en bevindingen van het project te ontdekken. Er kwamen veel interessante vragen en enthousiaste reacties van de deelnemers.

Zo’n vier jaar geleden startte met de steun van de Europese Commissie het LIFE VAQUUMS-project. De VMM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) sloegen de handen in elkaar om de kwaliteit van goedkope luchtkwaliteitssensoren te testen.

Tijdens het project selecteerden we 8 sensoren voor fijn stof, 5 voor stikstofdioxide en 5 voor ozon a.d.h.v. een literatuuronderzoek en de mening van een expertenpanel. Deze sensoren werden gebruiksklaar gemaakt, waarna we ze testten in het labo en ook meer dan 1 jaar in het veld, aan een referentiemeetplaats in Antwerpen.

Zelf aan de slag gaan?

Het project leverde een unieke dataset op, die de onderzoekers in staat stelde om de kwaliteit van de sensoren op verschillende vlakken in kaart te brengen. Dat leverde een schat aan informatie op (Engelstalige inhoud):

We hebben erg veel praktijkervaring kunnen opdoen tijdens het project. De lessen die we daaruit leerden, hebben we gebald in onze richtlijnen voor het correct gebruik van deze sensoren. 

De richtlijnen, roadmap en alle andere project-output kan je raadplegen op vaquums.eu/deliverables/

In stijl afgerond

Met deze eindresultaten konden we LIFE VAQUUMS in stijl afronden, in de wetenschap dat we ondersteuning kunnen bieden aan iedereen die nu zelf aan de slag wil gaan. Veel meetplezier!

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van juli 2021.

Bekijk alle artikels >>

Logo Europees subsidiëringsprogramma Life.  Logo Vaquums-project

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.