Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juli 2021 / Halle en VMM investeren in een beleefbare Zenne

Halle en VMM investeren in een beleefbare Zenne

15-07-2021
De Zenne staat in Halle bekend als een waterloop die vaak verscholen zit achter een haag of hek. In augustus komt daar verandering in met de start van de bouw van drie Zenneterrassen. Dat brengt de Zenne dichter bij de Hallenaar en bij uitbreiding alle waterliefhebbers.

Van heel toegankelijk tot heel avontuurlijk

De terrassen zullen gebouwd worden in het Koning Albert I Park en het verlengde hiervan, Leide.  Het derde terras is voorzien in de woelkom van de voormalige en meer afwaarts gelegen Eizingenmolen.

Voor het aanstellen van een ontwerper en het begeleiden van de studie ‘Zenneterrassen’ hebben we beroep gedaan gedaan op de diensten van de Vlaamse Bouwmeester. De terrassen werden, in functie van de doelgroepen en de afstand tot het centrum van de stad, gevarieerd ontworpen: van heel toegankelijk tot heel avontuurlijk. Het terras langs het Albertpark (in de onmiddellijke omgeving van lagere scholen) werd als een potentieel klaslokaal opgevat dat over de rivier hangt, ook bereikbaar voor mensen die minder goed te been zijn of in een rolstoel zitten. Het terras langs Leide (bij de marktsite en een school) wordt ingericht als een occasionele verblijfsplek. De site aan de Eizingenmolen (alleen bereikbaar via het Zennepad) is veel avontuurlijker.

Door beroep te doen op de Vlaamse Bouwmeester investeert de VMM in de kwaliteitsvolle herinrichting van de open ruimte. Het project geeft ook invulling aan een van de doelstellingen van de VMM om de waterbeleving te verhogen en zo inwoners meer voeling te doen krijgen met ons waterbeleid.

Zenneterrassen

Dicht bij de mensen

De Zenne is diep ingesneden, heeft een smalle bedding en een rotsachtige ondergrond. Die ondergrond is uniek in Vlaanderen. Om de impact van deze terrassen op de vallei van de Zenne te beperken, werd gekozen voor heel lokale ingrepen die een zicht geven volgens de as van de waterloop. De elementen zijn op zich kleinschalig zodat ze geen obstakel vormen voor fauna en flora. Deze kleinschalige elementen worden gebundeld tot grotere gehelen op maat van de plaats waar ze liggen. De terrassen zijn ook helemaal of gedeeltelijk overstroombaar en mensen kunnen tot bij het stromend water komen (zie afbeelding). Terugkerende ontwerpelementen en materialen zorgen ervoor dat de 3 terrassen, ondanks een heel verschillende lay-out, een geheel vormen. De werken zullen 2 tot 3 maanden in beslag nemen.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van juli 2021.

Bekijk alle artikels >>

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.