Vlaanderen.be www.vmm.be

Wateroverlast

24/05/2024 - Vrijdag en zaterdag kan lokaal hevige neerslag vallen. Daardoor zijn kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterlopen niet uit te sluiten. Ook zondag en begin volgende week blijft er kans op lokale felle buien. Volg de waterstanden en voorspellingen op waterinfo.be.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Februari 2022 / Mee op terrein met de VMM

Mee op terrein met de VMM

08-02-2022
Grote projecten van de VMM krijgen logischerwijs veel aandacht, maar ook de kleinere projecten hebben vaak een grote impact op ons leefmilieu. Zo is er recent de opwaardering van de Begijnebeek (Assent), de renovatie van het pompstation Keetberg (Beveren) en de hermeandering van de Woluwe (Zaventem). We nemen je even mee langs enkele mooie verwezenlijkingen.

Opwaardering van de Begijnebeek

 De Begijnebeek in Assent (Bekkevoort) vloeit in de omgeving van Diest over in de Demer, samen met de Herk, Kleine Herk, Velpe, Kleine en Grote Gete. Het vormt er een groot afstroomgebied dat bij hevige neerslag zoals in juli vorig jaar, voor veel wateroverlast in de streek kan zorgen.

Begijnebeek

Daarom zijn we in het bufferbekken aan de Zandstraat het oorspronkelijk maaiveld aan het herstellen. Op die manier vergroten we de waterbuffercapaciteit. Het grondwater komt korter bij het maaiveld  wat voor vernatting zorgt, het aanplanten van bosgoed compenseert verloren gegaan bos uit andere projecten en we versterken het afwaartse natuurgebied Papenbroek.    

Renovatie pompstation Keetberg

Pompstation KeetbergHet pompstation Keetberg op de kunstmatig aangelegde ‘Waterloop van de hoge landen’ in Beveren is recent grondig gerenoveerd.

  • De hoogspanning is gemoderniseerd en in een apart lokaal ondergebracht.
  • Er werd een nieuwe, automatische roosterreiniger geïnstalleerd.
  • De pompen werden gereviseerd.

Het tot op de draad versleten gebouw werd gestript tot op het betonnen skelet en kreeg een nieuw, modern, jasje dat voldoet aan de moderne bouw- en veiligheidsregels.  

Hermeandering Woluwe

Woluwe

In de schaduw van de aanleg van de F202, de fietssnelweg langs de R22 die Zaventem verbindt met Kraainem aan het Woluwedal, hebben we de Woluwe bevrijd uit het strakke, rechtgetrokken, verstevigde keurslijf waarin deze waterloop al jaren was gedwongen. De bestaande overwelvingen hebben we tot een minimum herleid.

Met dit duwtje in de rug kan de Woluwe opnieuw zelf haar loop bepalen binnen deze vallei en de natuurwaarde creëren die hiermee gepaard gaat. En we winnen extra waterbuffering in deze sterk verstedelijkte omgeving.  

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Projectlogo

Met de steun van

logo

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.