Vlaanderen.be www.vmm.be

Wateroverlast

24/05/2024 - Vrijdag en zaterdag kan lokaal hevige neerslag vallen. Daardoor zijn kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterlopen niet uit te sluiten. Ook zondag en begin volgende week blijft er kans op lokale felle buien. Volg de waterstanden en voorspellingen op waterinfo.be.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / April 2023 / Eerste erkende deskundige overstromingsattest

Eerste erkende deskundige overstromingsattest

20-04-2023
Sinds 1 januari 2023 zijn de wijzigingen aan de watertoets en de informatieplicht van toepassing. De informatieplicht is nu opgebouwd op basis van de overstromingsscores voor het perceel en/of het gebouw. De nieuwe kaarten voor fluviale overstromingen, pluviale overstromingen en kustoverstromingen zijn de basis. De overstromingskansen bepalen de overstromingsscores.

Omdat er natuurlijk op een robuuste wijze kan gebouwd worden, weerspiegelt die score niet per se het effectieve overstromingsrisico als de bouwtypologie in rekening wordt gebracht. Daarom kan de score aangepast worden als de woning overstromingsveilig is gebouwd. Daarvoor is een overstromingsattest nodig van een erkend deskundige.   

De VMM organiseerde opleidingen waardoor de eerste erkende deskundigen overstromingsattesten beschikbaar zijn sinds 1 april 2023. Hiermee is de laatste fase afgerond van de volledige vernieuwing van de informatieplicht.

Bekijk de erkende deskundige overstromingsattesten 

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.