Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Lokale Luchtkwaliteit / Genk-Zuid / Dioxines en PCB's in neervallend stof (depositie)

Dioxines en PCB's in neervallend stof (depositie) in Genk-Zuid

In het industriegebied van de regio Genk-Zuid zijn verschillende industrietakken gevestigd die verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen. Zo zijn onder meer de activiteiten van de schrootbedrijven Stevens Recycling en Euregio Recycling Belgium een bron van dioxines en PCB's.

Sinds 2003 voert de VMM samen met Afdeling Handhaving van Departement Omgeving in Genk-Zuid metingen uit van dioxines en PCB's in neervallend stof (depositie). We drukken de depositiewaarden uit als de totale toxiciteit van het mengsel van 17 dioxines en 12 dioxineachtige PCB's onder de vorm van toxische equivalenten (TEQ). In 2021 werd vastgesteld dat voor de metingen van dioxines en PCB's in depositie:

  • De resultaten van alle monsters van Genk-woonzone behalve van de periode mei-juni onder de maandgemiddelde drempelwaarde lagen.
  • De resultaten van alle monsters van Genk-industrie en Zutendaal-industrie boven de maandgemiddelde drempelwaarde lagen (indicatieve toetsing).
  • De resultaten van alle locaties boven de jaargemiddelde drempelwaarde lagen (indicatieve toetsing).
  • De overschrijdingen komen meestal door verhoogde PCB-depositiewaarden.
Laatst bijgewerkt: maart 2023
Actualisatie: Jaarlijks

doelstellingDoelstellingen

NaamDrempelwaarde
Europese advieswaarde* 14 pg TEQWGO1998/(kg lichaamsgewicht.week)
WGO-advieswaarde 7 à 28 pg TEQWGO1998/(kg lichaamsgewicht.week)
VMM-drempelwaarde Jaargemiddelde depositie: 8,2 pg TEQWGO1998/(m².dag)
Maandgemiddelde depositie: 21 pg TEQWGO1998/(m².dag)

*In 2018 verlaagde het Europese Voedselagentschap de maximale wekelijkse inname naar 2 pg TEQWGO2005/(kg lichaamsgewicht.week). De VMM-drempelwaarden houden hier nog geen rekening mee.

toestandToestand

In 2021 maten de VMM en Afdeling Handhaving van Departement Omgeving op 3 meetplaatsen dioxines en dioxineachtige PCB's, op 2 meetplaatsen ook merker-PCB's en PCB-11. Er lag 1 locatie in een woonzone (Genk) en 2 locaties in industriegebied (Genk en Zutendaal). We nemen 6 maandstalen per jaar.

  • Op de locatie Genk-woonzone lagen de resultaten van alle monsters behalve van de periode mei-juni onder de maandgemiddelde drempelwaarde. Door de verhoogde waarde van mei-juni lag het jaargemiddelde boven de jaargemiddelde drempelwaarde.
  • De resultaten van de industriële meetplaatsen in Genk en Zutendaal lagen beduidend hoger. Als we deze resultaten indicatief toetsen aan de drempelwaarden, dan overschrijdt het jaargemiddelde op beide locaties de jaargemiddelde drempelwaarde. Ook de maandgemiddelde drempelwaarden werden steeds overschreden.
  • De overschrijdingen komen meestal door verhoogde PCB-depositiewaarden.

evolutieEvolutie

In de regio Genk-Zuid:

  • Zien we schommelende deposities voor Genk-woonzone. Sinds 2021 ligt het jaargemiddelde opnieuw boven de jaargemiddelde drempelwaarde.
  • Stellen we sinds 2016 een globaal dalende trend vast voor Genk-industrie.
  • De metingen in Zutendaal-industrie startten in 2019. Toen lag het jaargemiddelde beduidend lager dan in 2020 en 2021.

aanpakHoe pakken we het aan?

Zowel bij de industrie als de huishoudens (houtstook) is er potentieel om de uitstoot van dioxines te verminderen:  

Een volledig overzicht van de maatregelen voor een betere luchtkwaliteit in Vlaanderen vind je in het Vlaams Luchtbeleidsplan 2030. Een bespreking van de voortgang van de maatregelen staat in het voortgangsrapport over het luchtbeleidsplan 2030.

InfoMeer info

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.