Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Klimaat / Aanvullende informatie neerslagextremen

Aanvullende informatie neerslagextremen

Aanvullende informatie neerslagextremen

Mens beïnvloedt extreme neerslag

In 2011 konden wetenschappers voor het eerst aantonen dat menselijke activiteiten een bijdrage leveren aan de waargenomen intensifiëring van extreme neerslagperiodes in het noordelijk halfrond. De frequentie van periodes met hevige regenval is op de meeste plaatsen op aarde toegenomen. Dit komt overeen met de opwarming en de toename – minstens al sinds de jaren 80 – van de waterdampconcentratie in de atmosfeer zowel boven land als boven de oceanen.

Ook binnen Europa komen periodes van hevige neerslag steeds vaker voor, en zijn ze bovendien intenser geworden. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de verschillende regio's en seizoenen. Zo tonen de meeste studies aan dat sinds de jaren 1950 de periodes met hevige neerslag intenser geworden zijn in Noord- en Noord-Oost-Europa. En belangrijke delen van Zuid- en Centraal-Europa worden sinds de jaren 1950 steeds vaker geconfronteerd met droogte-episodes (neerslagtekort).

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.