Home / De waterfactuur / Water in de huurprijs

Water in de huurprijs

Huurders betalen vaak een huurprijs plus vaste kosten, waaronder ook die voor het waterverbruik. Maar wat gebeurt er bij de eindafrekening?

Huurders betalen samen met de huurprijs vaak ook een voorschot op de vaste kosten. Meestal gaat dit over het verbruik van elektriciteit, en het waterverbruik. Maar wat gebeurt er bij de eindafrekening van de waterfactuur en waar moet je op letten?

Als je water in de huurprijs zit

Als je de enige huurder bent van het gebouw dat je bewoont en jouw huisbaas ontvangt de verbruiksfactuur, kijk dan zeker zelf ook de factuur na. Misschien betaalde je meer, en moet je huisbaas je nog geld terug. Is de factuur hoger dan voorzien, dan moet jij nog geld aan hem.

Ook als je in een appartementsgebouw woont waar nog andere gezinnen wonen, krijgt je huisbaas of syndicus wellicht de facturen van de watermaatschappij. Hij moet ervoor zorgen dat de kosten correct verdeeld worden over de verschillende gezinnen of wooneenheden.

Controleer of je de kortingen per gezinslid hebt gekregen bij de afrekening van je waterverbruik. Per gezinslid dat op jouw adres gedomicilieerd is, moet je een korting van 20 euro krijgen.

Komt jouw gezin in aanmerking voor een sociaal tarief, dan ontvang je in dit geval een compensatie. Die compensatie wordt rechtstreeks aan jou uitbetaald. Als je denkt dat je in aanmerking komt voor een compensatie, vraag die dan aan bij je watermaatschappij.

Heb je vragen? Bel gratis 1700, het nummer van de Vlaamse overheid.