Onderzoek en trends
Integrale waterprijs per gezinstype
Een doorsnee gezin in Vlaanderen bestaat uit 2,3 personen en verbruikt 71 m³ kraanwater per jaar. Hiervoor betaalt het in totaal 368 euro aan zijn watermaatschappij. Het vastrecht bedraagt 54 euro. Daar komt 126 euro bij voor de levering van het drinkwater, 96 euro voor de afvoer van het afvalwater en 71 euro om het afvalwater te zuiveren. Tot slot betaalt een gemiddeld gezin ook 21 euro BTW op de waterfactuur.
Hieronder vind je een overzicht van de integrale waterprijs naargelang de gezinsgrootte.
- Een 1-persoongezin verbruikt gemiddeld 38 m³ kraanwater per jaar en betaalt hiervoor 251 euro aan zijn watermaatschappij, bestaande uit 80 euro vaste vergoeding, 67 euro voor de drinkwaterlevering, 51 euro voor afvoer van het afvalwater, 38 euro voor de zuivering ervan, en 14 euro BTW.
- Een 2-persoonsgezin verbruikt gemiddeld 64 m³ kraanwater per jaar en betaalt hiervoor 344 euro aan zijn watermaatschappij, bestaande uit 60 euro vaste vergoeding, 114 euro voor de drinkwaterlevering, 87 euro voor afvoer van het afvalwater, 64 euro voor de zuivering ervan en 19 euro BTW.
- Een 3-persoonsgezin verbruikt gemiddeld 90 m³ kraanwater per jaar en betaalt hiervoor 436 euro aan zijn watermaatschappij, bestaande uit 40 euro vaste vergoeding, 160 euro voor de drinkwaterlevering, 121 euro voor afvoer van het afvalwater, 89 euro voor de zuivering ervan, en 25 euro BTW.
- Een 4-persoonsgezin verbruikt gemiddeld 106 m³ kraanwater per jaar en betaalt hiervoor 485 euro aan zijn watermaatschappij, bestaande uit 20 euro vaste vergoeding, 188 euro voor de drinkwaterlevering, 143 euro voor de afvoer van het afvalwater, 106 euro voor de zuivering ervan en 27 euro BTW.
- Een 5-persoonsgezin verbruikt gemiddeld 128 m³ kraanwater per jaar en betaalt hiervoor 550 euro aan zijn watermaatschappij, bestaande uit 225 euro voor de drinkwaterlevering, 166 euro voor de afvoer van het afvalwater, 128 euro voor de zuivering ervan en 31 euro BTW (een 5- of meer dan 5-persoonsgezin betaalt geen vaste vergoeding).
Sterk verschillende waterprijzen in Vlaanderen
Er zijn sterke prijsverschillen naargelang de gemeente waar je woont en de watermaatschappij die je drinkwater levert. Een doorsnee gezin met 2,3 personen en een waterverbruik van 71 m³ per jaar, betaalt in Baarle Hertog (de goedkoopste gemeente) 3,1331 euro/m³. Een gezin met dezelfde samenstelling en hetzelfde verbruik betaalt in de duurste gemeenten 5,3057 euro/m³ of 2,1726 euro/m³ meer dan in de goedkoopste gemeente.
Bekijk hier de integrale prijs van jouw gemeente.
De bijdrage voor de zuivering van het afvalwater is overal gelijk in Vlaanderen. De prijsverschillen zijn dus hoofdzakelijk gerelateerd aan verschillen in de kosten die de watermaatschappijen maken om drinkwater te produceren en te leveren of verschillen in de kosten die de rioolbeheerders maken voor het onderhoud en de uitbouw van het rioleringsstelsel. Sommige gemeenten financieren ook een deel van het rioolbeheer met eigen middelen, waardoor de bijdrage voor de afvoer van het afvalwater kleiner wordt voor hun burgers.
Evoluties integrale waterprijs
Onderstaande figuur illustreert de evolutie van de integrale waterfactuur voor een gemiddeld gezin en maakt daarbij een onderscheid tussen de verschillende componenten (inclusief btw). Voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld waterverbruik gaat 43% van het totale factuurbedrag naar de watermaatschappij voor het drinkwater dat zij produceerde en leverde. De bijdrage voor afvoer van het afvalwater is goed voor 33 % van de integrale waterfactuur en 24% % gaat naar de zuivering van het afvalwater (door de nv Aquafin). De BTW bedraagt 6%.