Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Waterfactuur / Onderzoek en trends

Onderzoek en trends

Hier lees je hoeveel de waterfactuur voor een gemiddeld gezin bedraagt, welke prijsverschillen er zijn en hoe de waterfactuur de voorbije jaren evolueerde.

Integrale waterprijs per gezinstype

Een doorsnee gezin in Vlaanderen bestaat uit 2,3 personen en verbruikt 73 m³ leidingwater per jaar. Hiervoor betaalt het in totaal 377 euro aan zijn watermaatschappij. Het vastrecht bedraagt 54 euro. Daar komt 130 euro bij voor de levering van het drinkwater, 99 euro voor de afvoer van het afvalwater en 73 euro om het afvalwater te zuiveren. Tot slot betaalt een gemiddeld gezin ook 21 euro BTW op de waterfactuur.

Hieronder vind je een overzicht van de integrale waterprijs naargelang de gezinsgrootte.

  • Een 1-persoongezin verbruikt gemiddeld 39 m³ leidingwater per jaar en betaalt hiervoor 254  euro aan zijn waterbedrijf, bestaande uit 80 euro vaste vergoeding, 69 euro voor de drinkwaterlevering, 52  euro voor afvoer van het afvalwater, 39 euro voor de zuivering ervan, en 14 euro BTW.
  • Een 2-persoonsgezin verbruikt gemiddeld 65 m³ leidingwater per jaar en betaalt hiervoor 347  euro aan zijn waterbedrijf, bestaande uit 60 euro vaste vergoeding, 115 euro voor de drinkwaterlevering, 88  euro voor afvoer van het afvalwater, 65 euro voor de zuivering ervan en 19 euro BTW.
  • Een 3-persoonsgezin verbruikt gemiddeld 93 m³ leidingwater per jaar en betaalt hiervoor 448  euro  aan zijn waterbedrijf, bestaande uit 40 euro vaste vergoeding, 165  euro voor de drinkwaterlevering, 125  euro voor afvoer van het afvalwater, 92 euro voor de zuivering ervan, en 25 euro BTW.
  • Een 4-persoonsgezin verbruikt gemiddeld 111 m³ leidingwater per jaar en betaalt hiervoor 506  euro aan zijn waterbedrijf, bestaande uit 20 euro vaste vergoeding, 197  euro voor de drinkwaterlevering, 149  euro voor de afvoer van het afvalwater, 111 euro voor de zuivering ervan en 29 euro BTW.
  • Een 5-persoonsgezin verbruikt gemiddeld 134 m³ leidingwater per jaar en betaalt hiervoor 576 euro aan zijn waterbedrijf, bestaande uit 235 euro voor de drinkwaterlevering, 174  euro voor de afvoer van het afvalwater, 134 euro voor de zuivering ervan en 33 euro BTW (een 5- of meer dan 5-persoonsgezin betaalt geen vaste vergoeding).

Sterk verschillende waterprijzen in Vlaanderen

Er zijn sterke prijsverschillen naargelang de gemeente waar je woont en de waterbedrijf die je drinkwater levert. Een doorsnee gezin met 2,3 personen en een waterverbruik van 73 m³ per jaar, betaalt in Arendonk (de goedkoopste gemeente) 3,8232 euro/m³. Een gezin met dezelfde samenstelling en hetzelfde verbruik betaalt in de duurste gemeenten 5,2848 euro/m³ of 1,4616  euro/m³ meer dan in de goedkoopste gemeente.

Overzicht met vermelding gemeenten met laagste en hoogste waterprijs.

Bekijk hier de integrale prijs van jouw gemeente.

De bijdrage voor de zuivering van het afvalwater is overal gelijk in Vlaanderen. De prijsverschillen zijn dus hoofdzakelijk gerelateerd aan verschillen in de kosten die de waterbedrijven maken om drinkwater te produceren en te leveren of verschillen in de kosten die de rioolbeheerders maken voor het onderhoud en de uitbouw van het rioleringsstelsel. Sommige gemeenten financieren ook een deel van het rioolbeheer met eigen middelen, waardoor de bijdrage voor de afvoer van het afvalwater kleiner wordt voor hun burgers.

Evoluties integrale waterprijs

Onderstaande figuur illustreert de evolutie van de integrale waterfactuur voor een gemiddeld gezin en maakt daarbij een onderscheid tussen de verschillende componenten (inclusief btw). Voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld waterverbruik gaat 43% van het totale factuurbedrag naar de waterbedrijf voor het drinkwater dat zij produceerde en leverde. De bijdrage voor afvoer van het afvalwater is goed voor 33 % van de integrale waterfactuur en 24 % gaat naar de zuivering van het afvalwater (door de nv Aquafin). De BTW bedraagt 6%.

Grafiek evolutie integrale waterfactuur gemiddeld gezin

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.