Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Waterfactuur / Onderzoek en trends

Onderzoek en trends

Hier lees je hoeveel de waterfactuur voor een gemiddeld gezin bedraagt, welke prijsverschillen er zijn en hoe de waterfactuur de voorbije jaren evolueerde.

Integrale waterprijs per gezinstype

Een doorsnee gezin in Vlaanderen bestaat uit 2,3 personen en verbruikt 84 m³ leidingwater per jaar. Hiervoor betaalt het in totaal 408 euro aan zijn watermaatschappij. Het vastrecht bedraagt 54 euro. Daar komt 142 euro bij voor de levering van het drinkwater, 107 euro voor de afvoer van het afvalwater en 81 euro om het afvalwater te zuiveren. Tot slot betaalt een gemiddeld gezin ook 23 euro BTW op de waterfactuur.

Hieronder vind je een overzicht van de integrale waterprijs naargelang de gezinsgrootte.

  • Een 1-persoongezin verbruikt gemiddeld 48 m³ leidingwater per jaar en betaalt hiervoor 285 euro aan zijn watermaatschappij, bestaande uit 80 euro vaste vergoeding, 81 euro voor de drinkwaterlevering, 61 euro voor afvoer van het afvalwater, 48 euro voor de zuivering ervan, en 16 euro BTW.
  • Een 2-persoonsgezin verbruikt gemiddeld 75 m³ leidingwater per jaar en betaalt hiervoor 377 euro aan zijn watermaatschappij, bestaande uit 60 euro vaste vergoeding, 127 euro voor de drinkwaterlevering, 96 euro voor afvoer van het afvalwater, 73 euro voor de zuivering ervan en 21 euro BTW.
  • Een 3-persoonsgezin verbruikt gemiddeld 104 m³ leidingwater per jaar en betaalt hiervoor 478 euro  aan zijn watermaatschappij, bestaande uit 40 euro vaste vergoeding, 176 euro voor de drinkwaterlevering, 133 euro voor afvoer van het afvalwater, 101 euro voor de zuivering ervan, en 27 euro BTW.
  • Een 4-persoonsgezin verbruikt gemiddeld 127 m³ leidingwater per jaar en betaalt hiervoor 553 euro aan zijn watermaatschappij, bestaande uit 20 euro vaste vergoeding, 215 euro voor de drinkwaterlevering, 162 euro voor de afvoer van het afvalwater, 123 euro voor de zuivering ervan en 31 euro BTW.
  • Een 5-persoonsgezin verbruikt gemiddeld 154 m³ leidingwater per jaar en betaalt hiervoor 642 euro aan zijn watermaatschappij, bestaande uit 261 euro voor de drinkwaterlevering, 196 euro voor de afvoer van het afvalwater, 149 euro voor de zuivering ervan en 36 euro BTW (een 5- of meer dan 5-persoonsgezin betaalt geen vaste vergoeding).

Sterk verschillende waterprijzen in Vlaanderen

Er zijn sterke prijsverschillen naargelang de gemeente waar je woont en de watermaatschappij die je drinkwater levert. Een doorsnee gezin met 2,3 personen en een waterverbruik van 84 m³ per jaar, betaalt in Ranst (de goedkoopste gemeente) 3,0703 euro/m³. Een gezin met dezelfde samenstelling en hetzelfde verbruik betaalt in de duurste gemeenten 4,9984 euro/m³ of 1,9281 euro/m³ meer dan in de goedkoopste gemeente.

Bekijk hier de integrale prijs van jouw gemeente.Integrale drinkwaterprijs in Vlaanderen - overzicht duurste en goedkoopste gemeenten

De bijdrage voor de zuivering van het afvalwater is overal gelijk in Vlaanderen. De prijsverschillen zijn dus hoofdzakelijk gerelateerd aan verschillen in de kosten die de watermaatschappijen maken om drinkwater te produceren en te leveren of verschillen in de kosten die de rioolbeheerders maken voor het onderhoud en de uitbouw van het rioleringsstelsel. Sommige gemeenten financieren ook een deel van het rioolbeheer met eigen middelen, waardoor de bijdrage voor de afvoer van het afvalwater kleiner wordt voor hun burgers.

Evoluties integrale waterprijs

Onderstaande figuur illustreert de evolutie van de integrale waterfactuur voor een gemiddeld gezin en maakt daarbij een onderscheid tussen de verschillende componenten (inclusief btw). Voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld waterverbruik gaat 41% van het totale factuurbedrag naar de watermaatschappij voor het drinkwater dat zij produceerde en leverde. De bijdrage voor afvoer van het afvalwater is goed voor 30% van de integrale waterfactuur en 23% gaat naar de zuivering van het afvalwater (door de nv Aquafin). De BTW bedraagt 6%.
De integrale waterfactuur is met 31 procent gestegen ten opzichte van 2010. De gemeentelijk saneringsbijdrage is met 40% het sterkste gestegen. De drinkwatercomponent steeg met 27% en de zuiveringscomponent met 26%.

Grafiek Evolutie integrale waterfactuur gemiddeld gezin

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid