Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over waterbodems.
De helft van de saneringswerken aan de Grote Laak (aan Schoester Vliet en Meilrijk) is achter de rug. De VMM startte de werken in mei met de aanleg van een slibvang. Daarna begon de sanering van de vervuilde beekbodem. In de herfstvakantie pakken we de vervuilde oevers ter hoogte van Genendijkerveld aan.
De VMM blijft werken aan een betere visualisatie en ontsluiting van tal van online kaarten en cijfers. Die willen we gebruiksvriendelijker aanbieden en beter integreren in onze website, zodat jij er sneller mee aan de slag kunt. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we jou nodig!
Begin augustus startten de slibruimingswerken aan het Zuidervaartje (regio Brugge). In totaal wordt ongeveer 35.000m³ nat slib uit de bedding gehaald. Het slib is verontreinigd, o.a. door de lozing van overstortwater uit het rioleringsstelsel. Het Zuidervaartje is op verschillende locaties ook historisch verontreinigd, vooral met zware metalen (chroom, lood, nikkel, koper en zink), PCB’s en minerale oliën.
De VMM ruimt de komende maanden over een traject van 3 kilometer slib uit de Antitankgracht in Schilde. Door de werken zal de doorstroming en de waterkwaliteit verbeteren en krijgen waterplanten en vissen een duwtje in de rug.. De slibruiming wordt uitgevoerd met een 'schuifboot'. Zo moet de Antitankgracht niet droog worden gezet en is de impact op de visstand minimaal.
De Vlaamse Milieumaatschappij meet PFOS in oppervlaktewater, biota en waterbodem. Deze meetresultaten zijn publiek beschikbaar op de website van de VMM. De concentraties geven een beeld over de aanwezigheid van PFOS in de Vlaamse waterlopen. De VMM betreurt de berichtgeving, waardoor de perceptie wordt gewekt dat de VMM uitspraken doet over de impact van deze concentraties op de volksgezondheid.
De saneringswerken aan de Winterbeek zijn volop aan de gang. In het eerste deelgebied Schoestersvliet en Meilrijk zijn de werken na anderhalf jaar afgerond. De vervuilde beekbodem is volledig verwijderd, goed voor zo’n 25.000 ton. Er is ook 41.000 ton vervuilde oever afgegraven.
De VMM is gestart met een grondige slibruiming van de Mandel. Doel is om de afvoercapaciteit van de waterloop op peil te houden en de waterkwaliteit te verbeteren.
Uit de jaarlijkse evaluatie van de oppervlaktewaterkwaliteit in Vlaanderen blijkt dat in 2015 de emissies door bedrijven, gezinnen en landbouw verder verminderen. Daarmee wordt de trend van de laatste jaren voortgezet.
In 2016 zal de VMM 15 slibruimingen op haar waterlopen uitvoeren en daarmee 208.621 m³ hinderlijk sediment verwijderen. Over de periode 2012-2016 zal er zo gemiddeld 144.446 m³ slib per jaar geruimd zijn. Vergeleken met de jaarlijkse sedimenttoename (begroot op 150.000 m³) betekent dit dat de VMM de hoeveelheid slib in haar waterlopen nagenoeg onder controle houdt.
Op de Ophasseltbeek en de Moenebroekbeek heeft de VMM twee nieuwe sedimentvangen. Metingen van het sedimentmeetnet tonen nu aan dat de vangefficiëntie er kan oplopen tot meer dan 70%. We onderzoeken ook een systeem om frequenter en nauwkeuriger de slibafzetting te meten.