Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / Proeftuinen Droogte / Kasteelhoeve Wange water 2.0 – Meer efficiënte wateropvang, hergebruik en lokale infiltratie

Kasteelhoeve Wange water 2.0 – Meer efficiënte wateropvang, hergebruik en lokale infiltratie

Landen (Vlaams-Brabant)

Kasteelhoeve Wange is een seminarie- en eventlocatie tijdens de week en een gastenverblijf voor familie en vrienden in het weekend. De hoeve is eigendom van Kheiron Invest bvba. Op de hoeve zijn verschillende partners actief die het domein en de bijhorende horeca van de kasteelhoeve ondersteunen. De Vaerendries is een landbouwpartner, huurder van de weilanden en leverancier van rundvlees en melkproducten aan Kasteelhoeve Wange. VZW De Meandering staat in voor het beheer van het landgoed, de groenten- en biomassaproductie en verzorging van de paarden. Kasteelhoeve Wange is een voorbeeld op het vlak van duurzaamheid en milieu, maar hun werking rond wateropvang, hergebruik en lokale infiltratie kan nog beter. 

In deze proeftuin wordt een extra regenwateropvang voor divers gebruik en een natuurlijke infiltratiezone aangelegd. Met deze ingrepen verbruikt de hoeve minder kraanwater en moet er geen water meer uit de Kleine Gete gepompt worden. Er wordt ook minder regenwater afgevoerd. 

Initiatiefnemer

Kheiron Invest bvba 

Partners

  • Kasteelhoeve Wange bv
  • De Vaerendriesch / Vandepoel Landbouwvennootschap
  • Vzw De Meandering 

Ondersteunende partners

  • Viva Concept / Viva Group

Financiering

Totale projectkost: 98 500 euro
Toegekende subsidie: 73 875 euro 

Contact

Waterbeheersysteem en samenwerkingsverband

Het regenwater van zo’n 800 m² dakoppervlakte wordt nu al opgevangen op het domein. Dat water komt in een natuurlijke zwemvijver terecht die niet waterdicht is en waar veel algengroei voorkomt. Deze dakoppervlakte zal samen met een bijkomende oppervlakte van 1.000 m² die nog niet verbonden is met de vijver, aangesloten worden op 3 regenputten van elk 20 m³. De zwemvijver wordt waterdicht gemaakt en het wateroverschot van de regenputten wordt opgevangen. Bijkomend wordt er ook een extra natuurlijke waterbuffering voorzien. Dat water wordt ingezet voor de moestuin. De ingrepen worden landschappelijk ingebed en zijn onderdeel van een ruimer inrichtingsplan en visie voor het domein.

De VMM heeft het voorzitterschap van de Droogtecommissie en is aangewezen als trekker voor de subsidie 'Proeftuinen droogte'. 

» Over VMM

Logo's Blue Deal, Vlaanderen is water, Vlaamse Veerkracht en EU next generation

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.