Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / Proeftuinen Droogte / Hemelwaterrecuperatie Verkooijen CleanLease N.V. – Extra verharding levert water voor wasserij en reiniging

Hemelwaterrecuperatie Verkooijen CleanLease N.V. – Extra verharding levert water voor wasserij en reiniging

Hoogstraten (Antwerpen)

Het logistieke bedrijf Verkooijen-Veem en de industriële wasserij Cleanlease liggen naast elkaar langs de industrieweg in Hoogstraten. Verkooijen vernieuwde onlangs twee loodsen en bouwde een nieuwe loods voor een totale oppervlakte van 30.000 m². Ook de parking voor de vrachtwagens werd volledig vernieuwd en verhard. Deze verharde oppervlakte levert jaarlijks een volume van 25.500 m³ water op. Na recuperatie en buffering kan 15.000 m³ ingezet worden als waswater voor de wasserij en reinigingswater voor de vrachtwagens. 

Initiatiefnemer

Cleanlease N.V. 

Partners

  • Verkooijen Veem NV
  • Vlietra N.V. 

Ondersteunende partners

  • Trevi N.V.
  • Green Service Belgium

Financiering

Totale projectkost: 191 250 euro
Toegekende subsidie: 143 438 euro 

Contact

Daniel.goeman@cleanlease.com 

Waterbeheersysteem en samenwerkingsverband

Wasserij Cleanlease verbruikt ongeveer 70.000 m3 waswater. Het spoelwater van de wastunnels wordt ook ingezet als waswater, maar voor de rest wordt grondwater opgepompt. Door hergebruik van regenwater van buurbedrijf Verkooijen-Veem bespaart de wasserij ongeveer 20% grondwater.

De derde partner in het project is Vlietra NV. Zij doen het transport voor de keten van wasserijen en hebben een wasplaats op de site in Hoogstraten. Voor het wassen van hun vrachtwagens zullen ze ook het gerecupereerde regenwater gebruiken, wat jaarlijks 1.000 m³ grondwater spaart. 

Deze proeftuin subsidieert de investering in de nodige infrastructuur. De firma Verkooijen stelt het regenwater gratis ter beschikking van de wasserij en de reinigingsplaats van Vlietra. Het bruikbaar maken van grondwater vraagt vergelijkbare zuiveringstechnieken als het bruikbaar maken van regenwater. Daarom blijft de operationele kost ongeveer gelijk. Het opzet is een duurzame samenwerking.

De VMM heeft het voorzitterschap van de Droogtecommissie en is aangewezen als trekker voor de subsidie 'Proeftuinen droogte'. 

» Over VMM

Logo's Blue Deal, Vlaanderen is water, Vlaamse Veerkracht en EU next generation

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.