Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / Proeftuinen Droogte / Circulair waternet Antwerpen

Circulair waternet Antwerpen

Antwerpen (Antwerpen)

De stad Antwerpen kampt met een erg lage grondwaterstand. Dit leidt tot schade aan stadsgroen en lege stadsvijvers. Het risico dat brak Scheldewater het stedelijk grondwater binnendringt is ook groter. Daarom wil de stad Antwerpen meer secundair water inzetten voor laagwaardige toepassingen. Ook de Zoo van Antwerpen (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen vzw) heeft een structureel (grond) watertekort.

De stad Antwerpen en de zoo zetten nu al maximaal in op regenwatergebruik, maar willen ook permanente waterbronnen gebruiken, zoals gezuiverd afvalwater (effluent) van rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI), water van rivieren en beken en water van permanente bemalingen. 

Deze proeftuin is een samenwerking tussen de stad, Aquafin en de zoo. Ze vormt de eerste fase van een grootschalig project waarbij een leidingnetwerk aangelegd wordt om secundair water (water uit de waterloop het Schijn dat anders verloren zou gaan) in de stad te brengen voor laagwaardige toepassingen. Deze proeftuin steunt ook onderzoek naar de bijkomende zuivering van PFAS uit effluent voor stedelijke toepassingen. De resultaten van dit onderzoek zijn ook belangrijk voor andere steden. 

Initiatiefnemer

Stad Antwerpen 

Partners

  • Aquafin nv
  • Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen vzw

Ondersteunende partners

  • Infrabel nv
  • Vlaamse Vervoermaatschappij – De Lijn
  • AG Vespa 

Financiering

Totale projectkost: €1 795 000
Toegekende subsidie: €891 500 

Contact

Ronny.VanLooveren@antwerpen.be 

Waterbeheersysteem en samenwerkingsverband

Van aan de Schijnpoortweg wordt een hoofdleiding aangelegd die secundair water (water van het Schijn in Deurne en effluentwater) naar het Spoorpark ter hoogte van de wijk Zurenborg brengt. 

In de eerste fase van het project is het water al inzetbaar om stadsgroen te besproeien, als tweede-circuitwater om toiletten door te spoelen en om veeg- en brandweerwagens te vullen. Er wordt onderzocht of het water ook kan ingezet worden als waswater voor bussen van De Lijn op de vlakbij gelegen stelplaats. Er wordt ook een zijtak aangelegd naar de zoo. In een tweede fase en derde fase wordt de hoofdleiding via de vijver van het stadspark doorgetrokken naar de ondergrondse Ruien om ‘watervragers’ in de binnenstad van circulair water te voorzien.

De VMM heeft het voorzitterschap van de Droogtecommissie en is aangewezen als trekker voor de subsidie 'Proeftuinen droogte'. 

» Over VMM

Logo's Blue Deal, Vlaanderen is water, Vlaamse Veerkracht en EU next generation

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.