Een positieve IMPAKT! op de waterkwaliteit van de Dommel en Warmbeek/Tongelreep.
IMPAKT! wat en waarom?
Regenperiodes zorgen ervoor dat vervuild rioolwater overstort naar de waterlopen van de Dommel en Warmbeek/Tongelreep. Dat heeft nefaste effecten voor de waterkwaliteit waardoor de aanwezige fauna en flora aanzienlijk aangetast worden. IMPAKT! ging op zoek naar innovatieve en betaalbare oplossingen voor verbetering van de waterkwaliteit. Daarbij werd ingezet op hydrobiologisch onderzoek naar vis, fauna en waterplanten. Het project zette ook meetcampagnes en virtuele modellen van rioleringen op om inzicht te krijgen in de verschillende overstorten, lozingspunten en waterkwaliteit.
Herbekijk de presentaties van het slotevent op 11 maart 2021
Doel van het IMPAKT!-project
IMPAKT! staat voor 'Integraal MaatregelenPakket AfvalwaterKeten voor goede ecologische Toestand'. Het doel van het project is om de waterkwaliteit te verbeteren in de aan elkaar
grenzende waterlopen in de Limburgse Kempen en Zuidoost-Brabant. Daardoor vinden duurzame populaties zoals beekprik, rivierprik, drijvende waterweegbree,... hun weg terug in de waterlopen. Verder wordt een maatregelenpakket opgesteld om de impact van lozingen op de afvalwaterketen terug te dringen. Het IMPAKT!-project dient ten slotte als blauwdruk voor natuurherstel in waterlopen van andere deelstroomgebieden in Vlaanderen en Nederland.
IMPAKT! in Vlaanderen
In het Vlaamse deel van het stroomgebied werden in het kader van het IMPAKT! project de meetinspanningen aanzienlijk verhoogd en is er gedurende 3 jaren een intensieve meetcampagne uitgevoerd. Zo verzamelden multiparametersondes continu meetgegevens van pH, zuurstofgehalte, geleidbaarheid, ammonium en nitraat op 3 locaties op de Dommel en 1 locatie op de Warmbeek.
Grafiek : Ammonium waarden in de Dommel als respons op overstortwerking zoals gemeten op twee overstorten
IMPAKT! in Europa
IMPAKT! kadert binnen de Europese richtlijn kaderrichtlijn Water en het Europese netwerk van beschermende natuurgebieden Natura 2000. Het project kreeg subsidies van Interreg Vlaanderen-Nederland; een Europees programma dat problemen in de grensstreek tussen België en Nederland aanpakt en grensoverschrijdende samenwerking bevordert.
Projectpartners | |
---|---|
België |
Vlaamse Milieumaatschappij Aquafin Infrax |
Nederland | Waterschap de Dommel |
Type project: Interreg Vlaanderen - Nederland
Looptijd: 01/09/2016 - 31/03/2021