Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / GeoSmartCity zet Aalst op weg naar duurzame ‘slimme stad’

GeoSmartCity zet Aalst op weg naar duurzame ‘slimme stad’

Binnen het Europese project GeoSmartCity werden de noden van het raadplegen en gebruiken van rioleringsdata op het terrein onderzocht. Hiervoor werkte de VMM samen met verschillende interne doelgroepen en de stad Aalst.

logo_geosmartcityDe stad Aalst beheert zelf haar rioleringsinfrastructuur en kon dus goed inschatten welke functionaliteiten nuttig zijn voor de eigen werking en die van tal van andere gemeentes. Voor de VMM was het project interessant omdat ze verantwoordelijk is voor het beleid rond de ontwikkeling van de rioleringssystemen en beheerder is van de Vlaamse rioleringsdatabank.

Wat leverde GeoSmartCity op?

Om te demonstreren hoe de noden en behoeften van de stakeholders op het terrein kunnen opgevangen worden, werd er een mobiele webapplicatie ontwikkeld.

Binnen het project werd er werk gemaakt van een nieuw datamodel op basis van de INSPIRE-richtlijn. Het nieuwe model zorgt ervoor dat gegevens van alle rioleringsinstanties op een uniforme manier in de applicatie voorgesteld en uitgewisseld worden. Dankzij deze informatie zullen de lokale instanties het rioleringsnetwerk beter kunnen inspecteren, wat dan weer leidt tot meer doeltreffende renovatieprogramma's.

Tijdens het project werden verschillende diensten ontwikkeld:

  • Rioleringsdata raadplegen op het werkveld om de gegevensuitwisseling voor alle betrokkenen in het rioolbeheer te vergemakkelijken.
  • Tracing van de stroomopwaartse of stroomafwaartse route van afvalwater in het rioleringsnet. Dat is belangrijk voor de opvolging van incidenten.
  • Een mobiele crowd-sourcing applicatie die iedereen toelaat om informatie uit de rioleringsdatabank op te zoeken en eventuele fouten te melden.

Test de applicatie zelf uit 

Resultaten partners GeoSmartCity 

logo_cipHet GeoSmartCity project gaat verder dan Vlaanderen alleen. Binnen GeoSmartCity werd er een kader gecreëerd waarin Geografische Open Data afkomstig van de steden wordt ontwikkeld conform het Smart City-concept.  

In totaal werden er 11 piloot-applicaties ontwikkeld in 9 verschillende landen. Elke applicatie toont een combinatie van mogelijkheden over hoe (geografische) open data te gebruiken, te ontsluiten of te creëren in een Smart City context.

De verschillende applicaties vind je terug op de projectwebsite van GeoSmartCity.

Projectpartners

België

Vlaamse Milieumaatschappij

Italië

Geographical Information Systems International Group (GISIG), SINERGIS s.r.l., Epsilon Italia s.r.l., Comune de Genova (CdG), Tecnologie Innovative per il Controllo Ambientale e lo Sviluppo Sostenibile Scrl (Ticass),  Comune di Reggio Emilia (CRE)

Tsjechische Republiek

INTERGRAPH CS s.r.o.

Noorwegen

Asplan Viak Internet AS (AVINET)

Spanje

 Trabajos Catastrales S.A.U. (TRACASA)Universitat de Girona (UdG)

Finland

 Turun Ammattikorkeakoulu OY (TUAS)

Griekenland

EPSILON International SA

Polen

GEOBID sp.z o.o.

Portugal

 Empresa de Cartografia e Sistemas de Informacao E.M.SA (MUNICIPIA)

Type project:  CIP 2007-2013 ICT-PSP

Looptijd:        01/03/2014 – 28/02/2017

De VMM is jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.

» Over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.