Projectupdate 6 april 2018
VLAGG17-resultaten
Op www.vlagg.be zijn de huidige en toekomstige pluviale kaarten in 2100 zichtbaar. De totale
oppervlakte van de overstromingsgebieden neemt sterk toe naarmate de kans op overstroming kleiner wordt. De hoge-impactvariant van klimaatverandering tegen 2100 geeft aanleiding tot hogere overstromingsdieptes (van gemiddeld een 20-tal cm met lokaal hogere waardes), een toename van de overstroomde oppervlakte en dus ook van het aantal overstroombare gebouwen. Op de website vind je de huidige en de toekomstige overstromingsdieptes in 2100 via het blauwe en rode kleurenpallet van de dieptekaart en via een bevraagtool. Hiermee kan de waterhoogte per locatie bevraagd worden en krijg je een inzicht in de potentiële klimaateffecten.
Gebruik en statuut VLAGG-kaarten?
De VLAGG17-kaarten blijven raadpleegbaar tot minstens eind juni 2018 op www.vlagg.be, enkel voor professionele gebruikers bij openbare besturen. Ze kunnen alleen informatief gebruikt worden en met de bronvermelding “Aanmaak afstromingsgevoelige kaart - Vlaanderen, VMM, 2017”. Wms- of grid-export en online opmerkingen zijn niet mogelijk.
Begin 2018 zijn de waterbeheerders, rioolbeheerders en beleidsmakers overeengekomen dat er nog bijkomend onderzoek nodig is om deze kaarten te kunnen doorvertalen naar beleidstoepassingen zoals de Europese overstromingsgevaarkaarten en de Vlaamse watertoetskaarten.
Traject na het VLAGG-17 project?
De VLAGG17-resultaten werden de voorbije maanden besproken met o.a. een aantal waterloop- en rioolbeheerders. In 2018 doen we een extra simulatie en nazicht van de bijgewerkte kaarten. Zo komen we tegemoet aan een aantal vragen naar een verder verfijnde methodiek. Het geeft ook alle lokale besturen een tweede kans om de VLAGG-kaarten na te zien. Er zullen enkele extra scenario’s berekend worden, zoals een kaart die de klimaatinvloed tegen 2050 toont en ruimtelijke scenario’s met de invloed van bijkomende verharding. Volgens de huidige planning worden de VLAGG-18 kaarten in het najaar van 2018 nagezien.