Overzicht van het meest recente nieuws over de aanpak van overstromingen.
Sinds dinsdag is er zeer veel neerslag gevallen over het zuidoostelijk deel van Vlaanderen. Het is echter Voeren die het sterkst getroffen werd en waarbij tot 100 mm neerslag gevallen is over de afgelopen 24 uur. Hierdoor zijn langs de Voer en Berwijn historisch hoge waterstanden bereikt waarbij straten en woningen onder water komen. Op de Voer is het peil op de meeste plaatsen weer aanzienlijk gedaald. De daling op de Berwijn is ingezet. Er wordt geen nieuwe stijging verwacht.
Sinds gisteren (dinsdag) tot donderdag wordt zeer veel neerslag voorspeld over het oostelijk deel van Vlaanderen. In het Demer- en Maasbekken worden neerslaghoeveelheden verwacht tussen 60 mm en 130 mm. De grootste hoeveelheid neerslag zal vandaag (woensdag) vallen. Gisteren (dinsdag) is er in het zuidoosten van Limburg al ruim 30 mm gevallen (plaatselijk tot 50 mm). De waterpeilen op enkele waterlopen in het zuidoosten van Limburg zijn hierdoor boven het waakpeil gestegen. Aangezien het in de tweede helft van de nacht minder geregend heeft, staat enkel op de Berwijn en de Kleine Herk het waterpeil op dit moment nog boven het waakpeil.
De voorbije nacht is er vooral in het zuidoosten van Vlaanderen tot meer dan 75 liter regen/m² gevallen. Vooral het Demerbekken en het zuidelijk deel van het Dijle- en Denderbekken zijn getroffen. Op verschillende plaatsen zijn waterlopen buiten hun oevers getreden. Waar nodig worden wachtbekkens gevuld.
Overstromingen nog beter in kaart brengen, daar zetten we bij de VMM alle zeilen voor bij. Daarom schakelen we nu ook satellietdata in: een snelle en efficiënte manier om een gebiedsdekkend beeld te krijgen van Vlaanderen, ongehinderd door regen, wolken of wind.
Sensoren worden almaar slimmer, kleiner, goedkoper en niet onbelangrijk: ze blijven zeer accuraat. De VMM volgt die evolutie al jaren op de voet, want de toepassingen voor slim meten zijn veelbelovend. Met onze eigen slimme peilmeetmodule kunnen we nu de waterstanden in de onbevaarbare waterlopen automatisch registreren én meteen publiceren op waterinfo.be.
Eind 2020 kende de Vlaamse Regering aan 9 nieuwe ‘proeftuinen droogte’ een subsidie toe. In een proeftuin droogte gaan verschillende (landbouw)bedrijven met de steun van de Vlaamse overheid samen op zoek naar een oplossing om beter beschermd te zijn bij waterschaarste. De subsidie verlaagt de drempel om innovatieve oplossingen uit te werken. Die oplossingen kunnen dan ook in andere bedrijven gebruikt worden.
Met artificiële intelligentie accuraat droogte voorspellen is niet langer een toekomstdroom. De VMM liet een systeem uittesten dat meteorologische data combineert met voorspelde neerslag, evapotranspiratie, temperatuur en enkele ruimtelijke karakteristieken om (laagwater)debieten te voorspellen, tot 30 dagen vooruit. En dat levert voor het merendeel van de geteste locaties erg accurate debietvoorspellingen op.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir stak vandaag de handen uit de mouwen aan het wachtbekken dat de Vlaamse Milieumaatschappij aanlegt aan de Zuunbeek in Sint-Pieters-Leeuw. Zo'n wachtbekken speelt een belangrijke rol om Vlaanderen te beschermen tegen overstromingen.
In het participatieproject van de Zwalmbeek in Oost-Vlaanderen zoeken de waterbeheerders samen met de lokale besturen en de inwoners naar concrete maatregelen om o.a. schade door overstromingen te voorkomen of te beperken. Omdat samenkomen even niet meer kan, krijgen de deelnemers nu via filmpjes de stand van zaken over het project mee.
In november kregen we een eerder geringe hoeveelheid neerslag. Die zorgt er voor dat de freatische grondwaterstanden momenteel wel stijgen, maar ook dat die stijging trager verloopt dan normaal. Op 85% van de meetlocaties verwachten we rond deze tijd van het jaar een hogere grondwatertafel dan de huidige. Ook de debieten op de onbevaarbare waterlopen stijgen normaal in het najaar, toch is dat momenteel maar op 1/3 van de meetlocaties het geval.