Overzicht van het meest recente nieuws over de aanpak van overstromingen.
Langs het fietspad de Lievetragel in Waarschoot (Lievegem) verving de VMM recent het pompgemaal tussen de Lieve en het Brakeleiken door een stuw. De stuwconstructie regelt het waterpeil van beide waterlopen, is energiezuiniger en vraagt minder onderhoud. Ze is belangrijk voor drinkwatervoorziening in het noorden van Oost-Vlaanderen en beschermt de omgeving tegen wateroverlast en droogte. Ook vissen kunnen nu vrij migreren tussen de twee waterlopen.
Samen met de gemeentes in de Getestreek wil de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de woonkernen rond de Kleine en Grote Gete beter beschermen. Door de ruimte rond de rivieren beter te benutten, moet de kans op overstromingsschade verminderen. Het initiatief kadert in het “Totaalplan Ruimte voor de Getes” dat tot stand kwam naar aanleiding van de zware overstromingen in de zomer van 2021.
Augustus toonde een gevarieerd neerslagbeeld met enkele hevige regendagen in de eerste helft van de maand. Lokaal waren er wel grote verschillen in de neerslagtotalen. Op 93% van de meetplaatsen registreert de VMM dan ook normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het grondwaterpeil blijft algemeen veel hoger dan normaal, maar wel wat minder uitzonderlijk dan de voorbije maanden. De 14-daags gemiddelde debieten bleven gelijk of daalden naar een eerder normale situatie.
Op maandag 5 augustus start de bouw van de boogvormige fiets- en voetgangersbrug aan de Grote Steunbeer, de oude stuw aan Saspoort. Tijdens de werken wordt omwille van de veiligheid de huidige betonnen brug afgesloten. Als alles volgens de vooropgestelde planning verloopt, gaat de nieuwe brug eind april 2025 open. Tot dan volgt fiets- en wandelverkeer tussen Schaffen en Diest een omleiding via Schoonaerde (N29) en de Omer Vanaudenhovelaan (R26). Enkel wanneer de werken het toelaten wordt de huidige brug tijdelijk beschikbaar gesteld.
Vorige maand werd het centrum van Moelingen (Voeren) geconfronteerd met zware overstromingen. De Berwijn, die de gemeente doorkruist, trad buiten haar oevers en zette het ganse centrum blank. Op vraag van de VMM voert River Cleanup een grootschalige opruimactie uit langs de rivier. De eerste dag werd er ongeveer 1,5 ton zwerfvuil opgehaald.
Water stopt niet aan grenzen. We moeten altijd samenwerken aan een beter waterbeheer om mooie resultaten te boeken. Het Europese Life Belini project, waarin de VMM een van de leidende partners is, is daar een goed voorbeeld van. Ruim over halfweg de projectperiode tonen we de meest in het oog springende resultaten.
Vlaamse en Nederlandse organisaties slaan de handen ineen voor het grensoverschrijdende project Weerbaar Dommelland. De Vlaamse Milieumaatschappij, het Waterschap de Dommel, de gemeente Eindhoven, de stichting Museum Eindhoven, de provincie Noord-Brabant, de stad Peer, de gemeente Pelt en de gemeente Valkenswaard werken samen over de grenzen heen aan een klimaatrobuust en veerkrachtig watersysteem in de Dommelvallei.
De klimaatverandering laat zich in Vlaanderen vooral voelen met toenemende periodes van aanhoudende droogte en intensere neerslag die leidt tot overstromingen. Steden en gemeenten kunnen de uitdaging aangaan door werk te maken van concrete oplossingen rond droogte en waterbeheer. Hiermee hebben ze een grote impact op de leefbaarheid voor hun inwoners en hun omgeving.
Op 12 maart vond in Leuven de Europese Waterconferentie plaats, onder de titel 'Speeding up to a water resilient Europe'. Ruim 200 beleidsmakers en experts van de watersector uit heel Europa namen deel aan dit evenement, georganiseerd door de VMM voor het Belgisch EU-voorzitterschap. De conferentie bood waardevolle perspectieven en inzichten over waterweerbaarheid in Europa.
Steden en gemeenten kunnen hun inwoners beter beschermen tegen de effecten van klimaatverandering door gericht adaptieve maatregelen in te plannen en uit te voeren. Een klimaatbestendig project heeft als doel de gevolgen van klimaatuitdagingen zoals wateroverlast, droogte en hittestress lokaal in te perken. Waar mogelijk slaagt zo’n project er ook in om de impact in de ruimere omgeving te milderen op lange termijn. In hun rol als inrichter van het openbare domein, spelen steden en gemeenten een cruciale rol in de verwezenlijking van een klimaatbestendige leefomgeving. Daarom stimuleert en beloont de VMM klimaatbestendige openbaargroenprojecten voortaan met een label.