Vlaanderen.be www.vmm.be

Mogelijk felle buien met lokale wateroverlast

Vanaf zaterdag 24 juli tot en met donderdag 29 juli worden regelmatig buien voorspeld, met kans op lokaal onweer. Van zaterdagnamiddag 15u tot middernacht kondigt het KMI code oranje af voor de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. In heel Vlaanderen zijn er felle buien met veel neerslag op korte tijd mogelijk die plaatselijk voor wateroverlast kunnen zorgen. Volg de waterstanden en voorspellingen op waterinfo.be.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Water / Kwaliteit waterlopen / Chemie / MAP / Veelgestelde vragen / Bevat huishoudelijk afvalwater nitraat?

Bevat huishoudelijk afvalwater nitraat?

Huishoudelijk afvalwater bevat voornamelijk ammoniakale stikstof en organisch gebonden stikstof, maar bijna geen nitraat. Afvalwater dat in de beek stroomt leidt dus niet rechtstreeks tot een verhoogde nitraatconcentratie. Ammoniakale stikstof en organisch gebonden stikstof breken relatief traag af in de waterloop of in de bodem tot nitraat en/of stikstofgas.

In oppervlaktewater stroomt het water verder zodat de nitraatvorming verder stroomafwaarts ontstaat. In grondwater kan dit afvalwater door de bodem sijpelen maar de omzetting naar nitraat hangt heel sterk af van de lokale omstandigheden. In grondwater zal er zelfs geen omzetting naar nitraat zijn.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.