Vlaanderen.be www.vmm.be

Heffingsbiljetten krijgen nieuwe look

Vanaf heffingsjaar 2021 werd het heffingsbiljet in een nieuw kleedje gestopt.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Water / Heffingen

Heffingen

Iedereen die water verbruikt van een waterbedrijf of een eigen waterwinning, of water loost, moet een bijdrage voor de zuivering van het afvalwater betalen.

  • Particulieren die enkel kraanwater gebruiken, betalen die bijdrage via de waterfactuur die ze van hun waterbedrijf ontvangen.
  • Wie een eigen waterwinning heeft of meer dan 500m³ water per jaar verbruikt, betaalt een heffing op de waterverontreiniging.
  • Pomp je grote hoeveelheden grondwater (>500m³/jaar) op? Dan is er nog een bijkomende heffing op de winning van grondwater.

Heffingenloket

Grootverbruikers moeten elk jaar voor 15 maart een aangifte van hun waterverbruik indienen.

De termijn voor het indienen van de aangifte is verstreken. Voor aangiftes die niet tijdig ontvangen zijn, wordt de heffing door de VMM ambtshalve vastgesteld. De VMM zal je hiervoor schriftelijk contacteren.

Je kan je aangifte wel nog digitaal bekijken via het loket.

Naar het loket

Kleinverbruikers

Vanaf half oktober verstuurt de VMM een heffingsbiljet naar de gezinnen die eigen grondwater gebruiken.

Als je de heffing niet tijdig betaalt, krijg je een kosteloze afrekening (herinneringsbrief) via een deurwaarder. Voor inlichtingen neem je contact op met het kantoor van de deurwaarder. Zijn contactgegevens staan vermeld op de brief. Bekijk een voorbeeld van de kosteloze afrekening die vanaf eind mei 2021 voor deze opdracht verstuurd wordt door de deurwaarder.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.