Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Beheer waterlopen / Lokale projecten / Totaalplan Mark / Totaalplan Mark

Totaalplan Mark

De VMM werkte voor de Mark een totaalplan uit om waterbeheersingswerken uit voeren en vismigratieknelpunten op te lossen. Dit totaalplan omvat onder andere de constructie van 3 nieuwe overstromingsgebieden. De werken zullen zo'n 60 woningen in Galmaarden en Herne beschermen tegen overstromingen uit de Mark.

De Mark is een waterloop van eerste categorie waarvan zowel de bron als de monding op Waals grondgebied ligt. Tussen de grenzen stroomt ze doorheen de Vlaamse gemeentes Herne, Galmaarden en Geraardsbergen.

Bij de hevige neerslag van november 2010 werden de centra van Galmaarden en Herne getroffen door wateroverlast. Alle waterbeheersingswerken die naar aanleiding van deze storm noodzakelijk bleken zijn nu met de geplande vistrappen samengevoegd tot een ‘Totaalplan van de Mark’.

Dit totaalplan bevat:

  • de constructie van drie nieuwe gecontroleerde overstromingsgebieden en de uitbreiding van het bestaande GOG,
  • het beschermen van de centra van Galmaarden en Herne door lokale waterkeringen,
  • de plaatselijke verbetering van de waterafvoer afwaarts Galmaarden en  
  • het wegwerken van vier vismigratieknelpunten.

 

De VMM beheert de onbevaarbare waterlopen, met inbegrip van investeringen, onderhoud, toezicht en ecologisch waterbeheer.

>> Over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.