Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Publicaties / WaterRegulator - Activiteitenverslag 2022 / Tariefregulering drinkwatervoorziening

Tariefregulering drinkwatervoorziening

De waterbedrijven kunnen zonder akkoord vooraf van de WaterRegulator geen tarieven verhogen of nieuwe tarieven invoeren voor het doorrekenen van de productie- en leveringskosten van water voor menselijke consumptie aan de abonnees. De WaterRegulator ziet toe op de correcte toepassing van de tariefreguleringsmethode.

Beoordeling Tariefplannen 2023-2028

Alle Vlaamse waterbedrijven hadden een goedgekeurd tariefplan voor de periode 2017-2022. Het tariefpad, onderbouwd in het tariefplan, is de basis voor de tarieven van de drinkwatercomponent van de integrale waterfactuur.

In 2022 dienden AGSO Knokke-Heist, Aquaduin, De Watergroep en Farys een tariefplan in voor de tarifaire periode 2023-2028. Bij de beoordeling van de WaterRegulator pasten alle waterbedrijven het tariefplan aan. Bij Farys en ASGO Knokke-Heist leidde dat tot een lager tariefpad; bij Aquaduin en De Watergroep bleven de ingediende tariefpaden ongewijzigd.

De WaterRegulator besliste eind 2022 over de aangepaste tariefplannen van de 4 waterbedrijven en formuleerde bij elk tariefplan enkele opmerkingen en bij dat van Farys ook een voorwaarde.

Een samenvattende infofiche geeft een overzicht van de verwachte kostenevoluties en inzicht in de beslissing van de WaterRegulator.

Tarieven 2023

De tariefreguleringsmethode bevat een jaarlijkse indexering. Het tarief 2023 uit het tariefplan 2023-2028 van de waterbedrijven werd eind 2022 geïndexeerd. 

Door de nakende fusie dienden de waterbedrijven water-link en Pidpa geen tariefplan 2023-2028 in. In de regelgeving staat dat bij het ontbreken van een tariefpad en -plan het waterbedrijf voorlopige tarieven toepast. De WaterRegulator stelde de tarieven 2023 voor deze waterbedrijven gelijk aan het geïndexeerde tarief van 2022. Voor 2023 verwacht de WaterRegulator een tariefplan van het fusiebedrijf of van water-link en Pidpa afzonderlijk als er geen fusie komt. De afwijkingen door de voorlopige tarieven 2023 verwerkt het waterbedrijf, zoals in de regelgeving staat, in het betrokken tariefplan.

Meer informatie:

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.