Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Publicaties / Transitie naar een duurzaam landbouw- en voedingssysteem in Vlaanderen.

Transitie naar een duurzaam landbouw- en voedingssysteem in Vlaanderen.

Uitgave 01-11-2012Dit rapport neemt de organisatie van onze voedselproductie en –consumptie van grond tot mond kritisch onder de loep.

Het rapport beschrijft negen ‘hotspots’ waar het systeem tegen zijn grenzen aanloopt. De hotspots hebben betrekking op voedselzekerheid en gezondheid, voedseldiversiteit en -kwaliteit, niet-voedingstoepassingen van landbouw, specialisatie, schaarste van natuurlijke hulpbronnen, draagkracht van de natuurlijke omgeving, sociaal kapitaal, innovatie en de openheid van het systeem.

Het rapport stopt niet bij een analyse van de problemen maar beschrijft ook een reeks innovaties, gebundeld in vier categorieën: stadslandbouw, biologische landbouw, anders eten en nieuwe productieparadigma’s. De innovatieve oplossingen kunnen helpen om de vastgestelde hotspots aan te pakken, en bieden inspiratie om het landbouw- en voedingssysteem duurzamer te maken.

Meer onderzoeksrapporten vind je op www.milieurapport.be.


vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.