Verziltingsdashboard vernieuwd
Peilbeheer van waterlopen, waterinname voor drinkwaterproductie, water voor irrigatie of vee ... een goed zicht op de waterkwaliteit is belangrijk om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Daarom volgen verschillende organisaties zoals de VMM, De Watergroep, De Vlaamse Waterweg, de polderbesturen en het Waterbouwkundig Laboratorium de verziltingstoestand in de kustpolders op. In totaal meten daarom 36 sensoren voortdurend de geleidbaarheid van het water, wat een maat voor de zoutconcentratie is.
Het dashboard dat alle resultaten ontsluit, is nu door de VMM grondig vernieuwd en uitgebreid. Hiervoor werd verder gebouwd op een eerdere versie van het dashboard dat ontwikkeld werd binnen het onderzoeksproject Internet of Water.
Het verziltingsdashboard toont onder andere:
-
de actuele resultaten en vergelijking met de resultaten in het verleden
-
een actuele toestandsbeoordeling per bekken
-
de trend tijdens de laatste 2 weken
Gebruikers kunnen op het dashboard voortaan ook meerdere meetpunten met elkaar vergelijken en de evolutie van het daggemiddelde per meetpunt raadplegen.
Wat is verzilting?
Verzilting is een natuurlijk fenomeen dat vooral optreedt in West-Vlaanderen. De waterlopen in de kustpolders zorgen voor de afvoer van regenwater, maar ze draineren ook het zoute grondwater dat daar van nature in de bodem aanwezig is. Indringing van zeewater en lozingen zijn ook oorzaken van verzilting.
Verzilting is vooral een probleem in droge periodes, wanneer de waterstanden dalen. De zoutconcentraties in de waterlopen en kanalen lopen dan op en ook zout zeewater kan verder landinwaarts indringen. Te hoge zoutconcentraties zijn schadelijk voor planten en dieren en zorgen ervoor dat het water minder bruikbaar is voor irrigatie, het drenken van vee en drinkwaterproductie.