Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Oktober 2021 / VMM gaat ‘samen voor zuivere lucht’ met steden en gemeenten

VMM gaat ‘samen voor zuivere lucht’ met steden en gemeenten

14-10-2021
Samen voor zuivere lucht is niet zomaar een slagzin. Het is de essentie van waar we samen met steden en gemeenten naar streven. We hebben er ons platform samenvoorzuiverelucht.eu naar vernoemd: op die plaats komen meer dan 70 oplossingen aan bod voor wie lokaal impact wil hebben op de luchtkwaliteit. Samen voor zuivere lucht is ook wat ons in Kortrijk, Harelbeke en Zwevegem verbindt om onder meer de concentratie NO2 te meten het komende jaar.

Meten is weten in Kortrijk

Op 28 oktober wordt het startschot gegeven voor een luchtkwaliteitscampagne  in de omgeving van Hoog Kortrijk en Kortrijk-Oost, waarbij over een periode van 15 maanden op 33 locaties de concentratie stikstofdioxide (NO2) gemeten zal worden. Kortrijk, Harelbeke en Zwevegem slaan daarvoor de handen in mekaar met Intercommunale Leiedal, het Departement Omgeving en de VMM. Daarnaast worden gedurende anderhalve maand geluidsmetingen uitgevoerd om het wegverkeerslawaai grondig te onderzoeken.

Samen voor zuivere lucht 1Stikstofdioxide is een schadelijk gas dat in de uitlaatgassen van wagens zit en is een goede parameter voor luchtverontreiniging door lokaal verkeer. De opzet van de luchtkwaliteitscampagne is om een beeld te vormen van de actuele luchtkwaliteitssituatie in de omgeving van Hoog Kortrijk en Kortrijk-Oost (grondgebied Kortrijk, Harelbeke en Zwevegem). Daarmee kunnen eventuele knelpunten met betrekking tot luchtkwaliteit in kaart gebracht worden en mogelijke acties ondernomen worden.

Een tweede doelstelling is om met deze meetcampagne de luchtkwaliteit te monitoren over een lange termijn. Met de hulp van vrijwilligers worden de meetgegevens tweewekelijks genoteerd. De VMM staat niet in voor de monsterneming, maar zal wel  logistiek ondersteunen en begeleiden,  de data interpreteren en rapporteren. 

Meer weten over dit project »

 

 

Samen voor zuivere lucht

Eerder dit jaar, op 28 september, is ook al het platform samenvoorzuiverelucht.eu gelanceerd voor lokale besturen, scholen, burgers … De website is een realisatie van project Zuivere Lucht en brengt heel wat informatie samen op één centrale plaats: je kan er van start met eigen metingen, vindt er de beschikbare officiële en burgermetingen, en kan grasduinen in lokale oplossingen, inspirerende voorbeelden en tools.

Samenvoorzuiverelucht.eu reikt ruim 70 oplossingen, voorbeelden en tools aan voor wie een lokale impact op de luchtkwaliteit wil hebben. De komende maanden groeit dit nog tot bijna 100 oplossingen.

Daarnaast onderzocht het project Zuivere Lucht ook hoe de impact van vervuiling in de buitenlucht op de binnenlucht gereduceerd kan worden met een innovatieve luchtzuiveringstechniek.Logo project zuivere lucht, Interreg Vlaanderen-Nederland

Wil je hierover meer weten? We organiseren op 28/10 een webinar voor professionals in ventilatie en beheerders voor voorzieningen van kwetsbare groepen over dit topic.

        

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van oktober 2021.

Bekijk alle artikels »

Logo project zuivere lucht, Interreg Vlaanderen-Nederland

Logo Europees subsidiëringsprogramma Life.   Logo Vaquums-project

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.