Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Maart 2018 / Nieuwe kaarten luchtkwaliteit

Nieuwe kaarten luchtkwaliteit

06-03-2018
Onze nieuwe modelkaarten houden voor het eerst rekening met het effect van dichtbebouwde smalle straten of street canyons, zodat je een beter zicht krijgt op de luchtkwaliteit op straatniveau. Deze modelkaarten zullen getoetst worden aan de data die verzameld worden met het project CurieuzeNeuzen.

We kunnen niet overal meten. Daarom schatten we de luchtkwaliteit in op plaatsen waar we niet meten. Voor het eerst houden de modelkaarten nu rekening met de impact van street canyons. In deze smalle straten is de natuurlijke ventilatie beperkt waardoor de luchtvervuiling zich opstapelt. Wetenschappelijk zijn dit de best beschikbare kaarten om de luchtkwaliteit in te schatten.

Met deze meer gedetailleerde informatie kunnen gemeenten hun lokale mobiliteitsplannen beter opbouwen en gerichter lokale maatregelen nemen om de luchtkwaliteit in hun gemeente te verbeteren.

Bekijk hier de kaarten voor stikstofdioxide (NO2), fijn stof (PM10), fijn stof (PM2,5) en zwarte koolstof (BC)

Meer weten? Neem een kijkje in de veelgestelde vragen.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.