Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2019 / Slimmer waterbeheer met Internet of Water

Slimmer waterbeheer met Internet of Water

19-06-2019
Met Internet of Water slaan zes partners de handen in mekaar om van Vlaanderen de internationale koploper op vlak van slim waterbeheer te maken. Samen met IMEC, VITO, De Watergroep, Aquafin en Vlakwa willen we maar liefst 2.500 sensoren in onze waterlopen plaatsen om belangrijke aspecten van de waterkwaliteit in real-time op te volgen. Op 29 mei hebben we het project officieel gelanceerd.

Van eenvoudig idee tot fijnmazig meten

Het idee is relatief eenvoudig: sensoren spelen permanent real-time data door naar zelflerende software, die op zijn beurt realistische voorspellingen kan doen over waterkwaliteit. Zo zullen we bv. verzilting van oppervlaktewater sneller kunnen opvolgen of zal het mogelijk zijn om in kaart te brengen welk effect een ‘overstort’ heeft, wanneer bijvoorbeeld bij hevig onweer een gemengd rioleringsstelsel overloopt. Maar vooraleer we zo fijnmazig zullen kunnen meten, moet er nog heel veel onderzoek gevoerd worden.

Sensor IoWHet is de bedoeling om tegen december een testnetwerk van een tiental sensoren te hebben in West-Vlaanderen. De komende weken en maanden leggen verschillende werkgroepen zich toe op het uittesten van de sensoren in het laboratorium, het uitvoeren van de eerste veldtesten en het opzetten van de IT-infrastructuur die moet instaan voor de sensormeting, dataopslag en -verwerking.

Na twee jaar mikken we op 500 sensoren, en na ongeveer vier jaar willen we afkloppen op 2.500 sensoren. 

Benieuwd naar hoe het er zal uitzien? Bekijk hier de reportage in het VRT-journaal.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.