Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 Volg VMM via RSS

 

Geef mee vorm aan de uitvoering van het waterbeleid

Gezonde, veerkrachtige watersystemen: dat is waar VMM, samen met haar partners, al 30 jaar voor ijvert en waarvoor ze zich ook de komende jaren volop blijft inzetten. Hoe we dat zullen doen, staat in de stroomgebiedbeheerplannen. De plannen bevatten acties en maatregelen om de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater te verbeteren en om de risico’s bij overstromingen en droogte te verminderen. Nog tot 14 maart 2021 kan ook jij de plannen inkijken op www.volvanwater.be en je zeg doen.

Lees verder...

BE-GOOD project maakt overheidsdata toegankelijker

De voorbije jaren werkte de VMM als partner binnen het BE-GOOD project mee aan het toegankelijker en herbruikbaar maken van overheidsinformatie. De VMM ontwikkelde binnen dit project de ‘Schoonste Lucht Route’ en de ‘Afvalwatertracing‘. Twee belangrijke realisaties die aan bod kwamen tijdens het slotevent op 23 september.

Lees verder...

Hittegolven: meer, langer, heter

De eerste helft van augustus was het puffen geblazen: één lange hittegolf van 12 dagen. Helaas mogen we ons daar vanaf nu steeds vaker aan verwachten. Hadden we in de jaren 1970 nog een hittegolf om de 5 jaar, dan is dat nu gemiddeld één per jaar. Die hittegolven duren ook steeds langer, en bereiken steeds hogere temperaturen.

Lees verder...

Stap dichter bij klimaatadaptatietool

Meer hittegolven, maar ook zeespiegelstijging, meer wateroverlast en droogteperiodes… Klimaatverandering blijft zich onverstoorbaar voltrekken in Vlaanderen. Daarom investeert de VMM verder in de ontwikkeling van de Klimaatadaptatietool. Vorige week heeft de VMM het bestek gepubliceerd zodat offertes nu kunnen opgemaakt worden: de derde stap in onze vijf-stappenaanpak.

Lees verder...

Ecologische inrichtingswerken op de Zwalm

De Zwalm is een van de prioritaire gebieden voor het halen van de goede ecologische toestand. We hebben er de voorbije jaren al mooie projecten gerealiseerd, en blijven hier ook op focussen. Op het programma staan nog een nieuwe visdoorgang en de aanleg van een oeverzone langs de benedenloop van de Zwalm. Benieuwd naar een stand van zaken?

Lees verder...

VMM waakzaam tijdens warme zomer

Warme en droge omstandigheden brengen de nodige risico’s mee voor de kwaliteit van ons oppervlaktewater. Deze zomermaanden waren medewerkers van de VMM dus overal te vinden, met een extra waakzaam oog. Want elke zomer staan we garant voor de kwaliteit van het water aan de kust en in openbare zwem- en recreatievijvers, maar adviseren we ook bij blauwalgenbloei en nemen we maatregelen als er vissterfte of andere problemen dreigen. Ga maar even mee op pad.

Lees verder...

Tweede projectoproep Proeftuinen Droogte

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakt opnieuw 4 miljoen euro vrij voor innovatieve projecten die waterschaarste in Vlaanderen te lijf gaan. Samenwerkingsverbanden van minstens drie bedrijven die op een duurzame manier (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen, kunnen tot uiterlijk 30 september 2020 een projectsubsidie aanvragen bij de VMM. Deze oproep is onderdeel van de Blue Deal die de Vlaamse Regering in juli, op initiatief van minister Demir, goedkeurde.

Lees verder...

Hoge ozonconcentraties

Gisteren, maandag 10 augustus, werden hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten. De Europese informatiedrempel van 180 microgram/m3 werd op 18 plaatsen in Vlaanderen overschreden. Vandaag blijven de ozonconcentraties hoog en worden opnieuw overschrijdingen verwacht.

Lees verder...

Hoge ozonconcentraties

Gisteren, zondag 9 augustus 2020 werden hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten. Vandaag blijven de ozonconcentraties hoog en worden opnieuw overschrijdingen verwacht van de Europese informatiedrempel in het noorden van het land.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.