Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 Volg VMM via RSS

 

Onderzoek naar PFAS in de lucht

De VMM is in samenwerking met VITO een uitgebreid onderzoek gestart voor de luchtmonitoring van PFAS. Hiervoor werden in de directe omgeving van de Lantis-werf en de opslag van de met PFOS vervuilde grond en in een ruimere omgeving binnen een perimeter van 3 km rond de 3M-site verschillende bemonsteringstoestellen geplaatst. Deze metingen en het daaraan gekoppelde stofactieplan zijn een concreet antwoord op de aanbevelingen van de Commissie Grondverzet en kan een belangrijke bijdrage betekenen voor de versterking van het PFAS Actieplan van de Vlaamse overheid.

Lees verder...

Start bouw vistrap op de Demer in Hasselt

De Demer is voor migrerende vissen een belangrijke route door Vlaanderen. Maar vier knelpunten belemmeren nu nog de vrije migratie op het onbevaarbare deel van de Demer in Limburg. De VMM bouwt daarom een vistrap om een eerste knelpunt in Hasselt op te lossen. De andere drie worden in de komende jaren aangepakt.

Lees verder...

Start verzending heffingsbiljetten 2021 voor gezinnen

Gezinnen die in Vlaanderen grondwater of kraanwater van Brabant Water gebruiken, krijgen jaarlijks een heffing toegestuurd door de VMM. Zo betalen ze mee voor de zuivering van het afvalwater. Gezinnen die aan de sociale voorwaarden voldoen, hebben recht op een sociaal tarief. Wie zelf zijn afvalwater zuivert in een IBA, komt in aanmerking voor een vrijstelling.

Lees verder...

Hoe evolueert de luchtkwaliteit in Vlaanderen?

De uitstoot in de lucht van verschillende stoffen neemt verder af en ook de luchtkwaliteit verbetert. Hierdoor daalt de gezondheidsimpact door luchtvervuiling, maar deze impact is nog steeds niet te verwaarlozen. Ook landbouw en natuur lijden onder de luchtvervuiling. In 2020 hebben we ook het effect van de coronamaatregelen gemeten. Stoffen die hoofdzakelijk aan verkeer gelinkt zijn, zoals zwarte koolstof en stikstofoxiden, daalden nog sterker dan de jaren ervoor.

Lees verder...

Kwaliteit en verbruik drinkwater blijven stabiel in 2020

Ook in 2020 is de kwaliteit van het geleverde drinkwater door de waterbedrijven van goede kwaliteit in 99,48% van de gevallen. De totale hoeveelheid geleverd drinkwater blijft ongeveer gelijk. De Vlaamse waterbedrijven produceerden wat meer drinkwater en er werd minder aangekocht buiten Vlaanderen.

Lees verder...

Hinder van houtstook beperken kan

Stoken met hout voor de verwarming van je woning of gewoonweg voor de gezelligheid is minder onschuldig dan het lijkt. Een juist stookgedrag en een correcte afvoer van de rookgassen via de schoorsteen kan de uitstoot van fijn stof en andere schadelijke stoffen, en de hinder van de rookgassen, aanzienlijk beperken. Het opnieuw binnendringen van schadelijke en geurende rookgassen in je gebouw of bij je buren via ventilatiesystemen, luchtroosters of ramen is een vorm van hinder die je kan voorkomen of beperken. Twee nieuwe publicaties leggen uit hoe je dat kan aanpakken.

Lees verder...

Realisatie totaalplan Mark naar volgende fase

Het totaalplan van de Mark is in volle uitvoering en gaat binnenkort een volgende fase in. Deze zomer hebben enkele uitgevoerde werken al meteen hun nut bewezen, maar we konden ook vaststellen dat de geplande werken nog broodnodig zullen zijn om het valleigebied van de Mark nog beter te beschermen tegen wateroverlast en overstroming. We nemen je even mee doorheen de realisaties en de volgende stappen.

Lees verder...

Vmm.be eenvoudiger en duidelijker

Misschien heb je het al opgemerkt: de luchtkwaliteitsthema’s op vmm.be zijn grondig aangepakt. Door de milieu-informatie beter te structureren, krijg je snel een zicht op de toestand en evolutie van de luchtkwaliteit en de aanpak en bronnen van luchtverontreiniging. Ook voor de water- en klimaatthema’s werken we aan zo’n update.

Lees verder...

VMM gaat ‘samen voor zuivere lucht’ met steden en gemeenten

Samen voor zuivere lucht is niet zomaar een slagzin. Het is de essentie van waar we samen met steden en gemeenten naar streven. We hebben er ons platform samenvoorzuiverelucht.eu naar vernoemd: op die plaats komen meer dan 70 oplossingen aan bod voor wie lokaal impact wil hebben op de luchtkwaliteit. Samen voor zuivere lucht is ook wat ons in Kortrijk, Harelbeke en Zwevegem verbindt om onder meer de concentratie NO2 te meten het komende jaar.

Lees verder...

Kleine Gete in Wange meandert opnieuw

In augustus is de VMM gestart met het uitgraven van nieuwe meanders voor de Kleine Gete ter hoogte van de Kasteelhoeve in Wange (Landen). Met deze ingreep willen we van de Kleine Gete opnieuw een levende rivier maken met een natuurlijkere waterhuishouding, meer dan 50 jaar nadat de waterloop er werd rechtgetrokken. De graafwerken zijn ondertussen ver gevorderd en de rivier kronkelt weer als vanouds.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.