Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 Volg VMM via RSS

 

“Uitgestoken hand naar lokale partners”

We zullen de publieke ruimte klimaatbestendig moeten inrichten: in de toekomst, maar ook vandaag al. Daarom kozen we dit als thema van ons 4e webinar in de reeks rond klimaatadaptatie op 20 januari 2022. Gebiedsingenieur Maarten Goegebeur blikt vooruit: “Rode draad in elk project is voor mij: samen is altijd beter. Ik kan alle lokale besturen erg aanbevelen om dit webinar te volgen en te voelen hoezeer we als waterbeheerder onze hand uitreiken als oplossingsgerichte partner in elk lokaal verhaal.”

Lees verder...

Nieuw Europees project: CompAIR

CompAIR is de naam van het nieuwe Europese project waarbij de VMM samen met 14 partners tools zal ontwikkelen die burgers toelaten om hun eigen impact op het milieu in te schatten en hun gedrag aan te passen zodat dit een positieve invloed heeft op het leefmilieu.

Lees verder...

Zenne mag weer trots door de stad Halle stromen

De Zenne is onlosmakelijk verbonden met Halle. Maar ze wordt bijna overal verscholen achter een hek of haag. Met de bouw van 3 Zenneterrassen heeft de Vlaamse Milieumaatschappij, samen met de stad Halle, de provincie Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei van de Zenne een waterloop gemaakt die zich niet langer moet verstoppen in de stad. De bouw van de terrassen maakt onderdeel uit van een brede toekomstvisie om de Zenne dichter te brengen bij de Hallenaar en bij alle waterliefhebbers.

Lees verder...

Hoe evolueren de waterlopen in Vlaanderen?

Tussen 2010 en 2020 kwamen er steeds minder vervuilende stoffen in de waterlopen terecht. Hierdoor is de kwaliteit van de Vlaamse waterlopen zichtbaar verbeterd, en kregen fauna en flora meer kansen. Maar die verbetering vlakt de laatste jaren af. Bovendien worden de vooropgestelde doelen nog lang niet overal gehaald en vormt een beperkt aantal gevaarlijke stoffen nog steeds een wijdverspreid probleem.

Lees verder...

Het wordt nóg warmer, natter en droger

Wat is de mogelijke impact van klimaatverandering in Vlaanderen? Eenvoudig uitgedrukt: meer hittegolven, meer en hevigere onweders, drogere zomers, nattere winters en een stijgend zeeniveau. Dat wisten we toch al? Dankzij het vernieuwde Klimaatportaal duik je nog dieper in de details en moet je vaststellen dat de impact nog sterker ingeschat moet worden dan we tot nu toe hebben aangenomen. De belangrijkste conclusies op een rijtje.

Lees verder...

Klimaatportaal in het nieuw

Het Klimaatportaal Vlaanderen heeft een grondige update gekregen. Verwacht je niet alleen aan een actualisatie van de bestaande informatie, maar ook aan een uitbreiding van het portaal met veel nieuwe informatie en nieuwe functionaliteiten. Wat is er nieuw aan het Klimaatportaal en hoe kan je er concreet mee aan de slag?

Lees verder...

Richtlijnen en rekentool voor lijnbemalingen

Bemalingen van lijntrajecten vereisen een specifieke aanpak. Daarom zijn de ‘Richtlijnen bemalingen ter bescherming van het milieu’ uitgebreid met een bijlage voor lijntrajecten. Je kan voor de berekening gebruik maken van een rekeninstrument voor eenvoudige bemalingen van lijntrajecten, met bijhorende handleiding. De uitwerking gebeurde door VLARIO in samenwerking met de VMM.

Lees verder...

Standaard afgesproken om staat van riolering op te maken

Gemeentelijke riolen in Vlaanderen hebben een gemiddelde leeftijd van 40 à 50 jaar en zijn hierdoor onderhevig aan beschadiging en breuk. Met een preventieve inspectie kan de rioolbeheerder op voorhand ingrijpen waardoor veel hinder en kosten vermeden kunnen worden. De VMM werkte mee aan de ‘standaarden en minimumvoorwaarden m.b.t. inspectie’ die een uitbreiding vormen van de ‘Code goede praktijk van rioleringssystemen’. De ingezamelde informatie zal verzameld worden in de AWIS rioolinventaris.

Lees verder...

Saneringswerken eerste deelgebied Grote Laak halfweg

De helft van de saneringswerken aan de Grote Laak (aan Schoester Vliet en Meilrijk) is achter de rug. De VMM startte de werken in mei met de aanleg van een slibvang. Daarna begon de sanering van de vervuilde beekbodem. In de herfstvakantie pakken we de vervuilde oevers ter hoogte van Genendijkerveld aan.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.