Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Wateroverlast door vele regen

Wateroverlast door vele regen

30-06-2021
De voorbije nacht is er vooral in het zuidoosten van Vlaanderen tot meer dan 75 liter regen/m² gevallen. Vooral het Demerbekken en het zuidelijk deel van het Dijle- en Denderbekken zijn getroffen. Op verschillende plaatsen zijn waterlopen buiten hun oevers getreden. Waar nodig worden wachtbekkens gevuld.

Ook de komende uren blijft het nog regenen. De intensiteit wordt wel een stuk lager dan deze nacht. Rond de middag zou het stilaan droger worden. De peilen van de onbevaarbare waterlopen zullen in de loop van de dag dus nog verder kunnen stijgen en mogelijk pas vanavond of komende nacht hun piek bereiken. Alle beschikbare wachtbekkens worden aangesproken en de situatie wordt van dichtbij opgevolgd.

Demerbekken

Langs de hele Kleine Gete zullen naar alle waarschijnlijkheid kritieke overstromingen optreden op het traject van Ezemaal tot Orsmaal en nadien ook mogelijk in Zoutleeuw. De brandweer werd er verwittigd. In Wallonië heeft de Kleine Gete net zijn piek bereikt, maar de hoge waterpeilen moeten het Vlaamse deel nog bereiken.

Aan de Grote Gete is de situatie voorlopig nog onder controle. Maar daar is het debiet in Wallonië (Saint-Rémy-Geest) na een kleine dip terug volop aan het stijgen.

De Melsterbeek zit op het maximumpeil en zorgt op verschillende plaatsen voor niet-kritieke overstromingen. Aan het Kasteel van Terlenen werd een dijk doorgestoken om wat meer water af te leiden naar de onbewoonde vallei.

Op de Begijnebeek is het wachtbekken in Assent volledig gevuld. In Diest is er minder neerslag gevallen dus voorlopig is daar nog voldoende marge.

De Herk heeft nog voldoende capaciteit in de wachtbekkens ter beschikking, maar de Kleine Herk in Alken kan daar geen gebruik van maken. Als het peil er nog stijgt kan de sporthal in de problemen komen. De Mombeek en Oude Mombeek flirten met alarmpeil. Daar zijn het enkele bijgebouwen van een boerderij in Wimmertingen bedreigd.

De Demer heeft opwaarts Hasselt ongeveer op z'n piek bereikt. In Hasselt wordt de universiteitscampus wel bedreigd. Afwaarts Hasselt is het uitkijken aan het ingedijkt traject tussen Kermt en Schulen: zeer gevoelig voor bevers. Het wachtbekken Schulen is inmiddels aan het vullen.

De Mangelbeek staat eveneens zeer hoog. De overstortdijk aan Kleinmolen in Lummen is in werking, maar er worden geen woningen bedreigd.

Dijlebekken

De Zenne krijgt veel water aangevoerd vanuit Wallonië. De radiaalschuif in Lembeek is net beginnen opstuwen en overstort naar het Kanaal Brussel-Charleroi wordt verwacht in de loop van de ochtend. Het kanaal zelf moet ook al veel debiet verwerken van enkele waterlopen in Wallonië, maar vermoedelijk zal de capaciteit wel ruim volstaan. Kritieke locaties langs de Zenne worden opgevolgd worden want ook de zijlopen afwaarts Lembeek staan nog zeer hoog. 

Op de Zuunbeek is het wachtbekken opwaarts Volsembroek aan het vullen. Er is ruim voldoende capaciteit.

De Dijle zal uitgebreid overstromen opwaarts van Leuven, vermoedelijk zonder al te veel problemen. Indien nodig wordt het wachtbekken van Egenhoven gevuld.

Denderbekken

Hier is vooral de vallei van de Mark sterk getroffen. Opwaarts van Herne treden ongezien hoge waterstanden op. Een 4-tal woningen en 2 watermolens kent er kritieke wateroverlast, samen met enkele straten in Herne. 

Volg de situatie op de voet via waterinfo.be

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.