Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Waakzaamheidsfase leidingwater blijft van kracht

Waakzaamheidsfase leidingwater blijft van kracht

Het is al geruime tijd droog in Vlaanderen. Droogte in combinatie met warme dagen, zorgt voor hoog leidingwaterverbruik. In de steden en gemeenten die door De Watergroep, Farys en AGSO Knokke-Heist bevoorraad worden, blijft in overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij de waakzaamheidsfase (code geel) – van kracht sinds 28 juni – ingesteld.

Door het warme weer en het gebrek aan neerslag steeg het verbruik van leidingwater sinds 22 juni zeer snel in de betrokken bevoorradingsgebieden. Daarom is de waakzaamheidsfase van kracht (code geel) sinds donderdag 28 juni.

Het leidingwaterverbruik blijft bovengemiddeld. Gelet op de weersvoorspelling voor de komende dagen blijft daarom de waakzaamheidsfase ingesteld.

Aan alle gebruikers worden daarom gevraagd om spaarzaam om te gaan met leidingwater.

De waakzaamheidsfase is van kracht in de gele zones.

20180704 Droogte

In alle gemeenten van de provincies Oost- en West-Vlaanderen geldt de CODE GEEL met uitzondering van Alveringem, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne

In Diksmuide en Beveren zijn verschillende drinkwaterleveranciers actief, daar geldt de oproep tot spaarzaamheid enkel voor gebruikers van De Watergroep, maar niet voor gebruikers van IWVA of Water-Link.

De volgende gemeenten in de provincie Vlaams-Brabant liggen in de zone geel: Affligem, Asse, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat

Wat te doen in waakzaamheidsfase?

In de waakzaamheidsfase is er nog geen verbod om leidingwater te gebruiken voor niet-essentiële toepassingen. Door extra zuinig om te gaan met leidingwater kan dit vermeden worden. Hou je aan deze gouden regels:

  • Verspil geen water.
  • Gebruik ook zo weinig mogelijk leidingwater in de tuin en zeker niet om het gazon te besproeien. Gebruik bij voorkeur de gieter in plaats van de tuinslang.
  • Neem een verfrissende douche in plaats van een bad.
  • Sla het wassen van de auto of het schoonmaken van het terras eens over of doe dit met regenwater indien je nog voldoende voorraad hebt.
  • Stel je grote waterverbruiken uit ( bv. bijvullen van zwembaden of regenwaterputten…).

Meer tips vind je hier

Volg de beschikbaarheid van leidingwater in Vlaanderen op de voet

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.

» Over VMM

websitebanner

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid