Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Vlaanderen verhoogt investeringen in gemeentelijke rioleringen en betere waterkwaliteit

Vlaanderen verhoogt investeringen in gemeentelijke rioleringen en betere waterkwaliteit

05-01-2022
Vlaanderen heeft nog een stevige weg af te leggen op weg naar proper en gezond oppervlaktewater. De Vlaamse Regering verlengt én verhoogt daarom de financiële ondersteuning van de lokale besturen voor de (her)aanleg van rioleringen. De komende vijf jaar staat 700 miljoen euro klaar, een verhoging van 50 miljoen euro in vergelijking met de vorige periode.

Vlaanderen heeft nog een stevige weg af te leggen op weg naar proper en gezond oppervlaktewater. De afwezigheid van gemeentelijke rioleringen zijn daarbij vaak nog een stevig werkpunt. De rioleringsgraad is op Vlaams niveau 87,71% en dat moet omhoog, zeker in die gemeenten waar men ver onder het Vlaams gemiddelde zit. Een jaar geleden kondigde Demir daarom al een eenmalig extra budget aan van 158 miljoen euro voor rioleringsprojecten van lokale besturen die op korte termijn aangevat konden worden met steun van de Vlaamse Milieumaatschappij.

700 miljoen euro investering in gemeentelijke rioleringsinfrastructuur

Vele steden en gemeenten in Vlaanderen moeten nog zware financiële investeringen doen in de (her)aanleg van rioleringen. Deze inspanning overtreft de budgettaire mogelijkheden van de lokale besturen. Daar heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir oor naar. Ze trekt maar liefst 700 miljoen euro uit om in de periode 2022-2026 te investeren in gemeentelijke rioleringsinfrastructuur via Aquafin. Dat is een stijging van 50 miljoen euro t.o.v. de periode 2017-2021. Toen maakte de Vlaamse overheid 650 miljoen euro vrij voor een periode van 5 jaar.

Sinds 2008 wordt door het Vlaamse Gewest financiële ondersteuning voorzien door overname van een deel van deze investeringskosten door Aquafin, het zogenaamde ‘Lokaal Pact’. De budgetverhoging die Demir doorvoert zorgt meteen voor de grootste rioleringsinvestering via Aquafin ooit op vijf jaar tijd.

De projectkeuze voor het Lokaal Pact gebeurt nog door de VMM. Daarbij streeft Vlaanderen een maximaal ecologisch rendement na van de investeringen (gemeentelijke én bovengemeentelijke).

Meer over het Lokaal Pact »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.