Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Start bouw vistrap op de Demer in Hasselt

Start bouw vistrap op de Demer in Hasselt

15-10-2021
De Demer is voor migrerende vissen een belangrijke route door Vlaanderen. Maar vier knelpunten belemmeren nu nog de vrije migratie op het onbevaarbare deel van de Demer in Limburg. De VMM bouwt daarom een vistrap om een eerste knelpunt in Hasselt op te lossen. De andere drie worden in de komende jaren aangepakt.

Ter hoogte van het golfterrein (stroomafwaarts van de Kiezelstraat) in Hasselt bevindt zich een ‘bodemval’ in de Demer. Een betonnen drempel veroorzaakt daar een groot verval in de waterloop, waardoor vissen niet stroomopwaarts kunnen zwemmen. De vistrap zal daar binnenkort verandering in brengen.

Met 15 treden tot 1,2 m hoogte overbruggen

De VMM is, met steun van het Visserijfonds, gestart aan de bouw van een vistrap om het migratieknelpunt op te lossen. In de bedding van de Demer komen in totaal 15 trappen van telkens 8 cm hoog. Zo zullen vissen een hoogteverschil tot 1,20 m kunnen overbruggen en verder stroomopwaarts zwemmen.

Meer waterbuffering en betere habitat

Om bij hoge waterstanden extra water te kunnen bufferen, wordt ook een winterbed aangelegd dat kan overstromen. Dit gebeurt op de percelen tussen de Demer, Kiezelstraat en Universiteitslaan.

In het winterbed wordt de rechtgetrokken Galgebeek (onbevaarbaar categorie 2) heraangelegd zodat ze voortaan kan meanderen. Zo krijgt de waterloop meer ruimte en ontstaat een betere habitat voor vissen en waterplanten.

Het winterbed en de meanderende Galgebeek zullen voor in totaal 4.600m³ extra ruimte voor water bieden.

De werken zijn begin oktober gestart en lopen in totaal over 75 werkdagen. Met de oplossing van dit vismigratieknelpunt voert Vlaanderen de Benelux Beschikking Vrije Vismigratie en de doelstellingen van het Integraal Waterbeleid uit.

Bekijk enkele beelden van de start van de werken op onze Facebookpagina »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.